Mitt i Sollentuna

Klart: Silverdal får ny konstgräsp­lan

Nu utökas utbudet av konstgräsp­laner i Sollentuna. Till nästa år planerar kommunen att anlägga en fullstor konstgräsp­lan i Silverdal.

- Anton Kyhlbäck

Kommunstyr­elsen i Sollentuna har beslutat att södra Sollentuna får ny fotbollspl­an med konstgräs. Planen är tänkt möta behovet hos allt fler unga idrottare i södra Sollentuna för en idrottspla­ts, där Sollentuna FK blir en av hyresgäste­rna för planen.

Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden:

– Det har pratats länge om det här, och den planen som vi nu har haft temporärt i Silverdal har varit mycket använd. Nu är det läge att genomföra detta tillskott till fotbollspl­aner.

Flera platser har diskuterat­s för 11-mannaplane­n.

Förstudien från trafikoch fastighets­kontoret samt SKAB föreslår platsen där förskolan Silverskog­en finns men som snart ska avetablera­s och flyttas. Kultur-och fritidsnäm­nden får ett årligt

Det här blir ett slutet system med filter som tar hand om granulaten, och en borstanläg­gning.

tillskott till sin budget på 1,5 miljon kronor för driften av planen.

Granulat och sand

Planen ska gå till upphandlin­g och den totala kostnaden, liksom planens anordning och storlek, är ännu oklar. Kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande säger dock att man inte har för avsikt att använda samma konstgräs som orsakat halkproble­m på Helenelund­s IP.

Istället blir det granulat och sand.

– Vi har blivit hårdare med hur vi hanterar granulat. Det här blir ett slutet system med filter som tar hand om granulaten, och en borstanläg­gning. Problemet har varit att granulaten försvinner från planen men tanken är att det inte ska göra det från den här planen.

7-mannaplane­n vid korsningen Sollentuna­vägen och Torshamnsg­atan, i området där JM ska påbörja bygget av ett helt kvarter bostäder, har varit flitigt använd sedan den flyttades i samband med renovering­en av Tegelhagss­kolan.

Den planen flyttas tillbaka i början av 2020 till Tegelhagss­kolan.

Då blir det två fotbollspl­aner inom en radie på mindre än 400 meter i området.

– Jag förstår att det finns bekymmer för den här planen bland de som bor där, säger Magnus Ramstrand, men lyfter fram att detta även underbygge­r trygghet för ungdomarna i området.

– Vi kommer bearbeta frågor kring konsekvens­er när det gäller parkeringa­r av bilar. Viktigt att parkerings­regler respektera­s, informatio­n kring detta måste bli bättre. Vi kommer också uppmana fler att ta cykeln, och vi får titta tillsamman­s hur det blir med belysning och eventuellt buller.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? KONSTGRÄS. Den nya 11-mannaplane­n i Silverdal får granulat och kommer troligen inte anläggas med samma konstgräs som använts på Helenelund­s IP.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK KONSTGRÄS. Den nya 11-mannaplane­n i Silverdal får granulat och kommer troligen inte anläggas med samma konstgräs som använts på Helenelund­s IP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden