Mitt i Sollentuna

Rohat och Sadiq fixade sommarjobb själva

Trots flera försök hittade Rohat och Sadiq inget sommarjobb. Men med hjälp av Möjlighete­rnas plats lyckades de utforma sitt egna jobb.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Möjlighete­rnas plats har hjälpt flera till fortsatta studier och jobb det senaste året. Tre ungdomar har med hjälp av ledarna på Möjlighete­rnas plats nu skapat sitt eget sommarjobb.

Rohat Ikincisoy och Sadiq Warsame har sökt sommarjobb överallt – Sollentuna centrum, Stinsen, i affärerna och via kommunen – utan resultat. Tillsamman­s med en annan kompis, och ledaren Sam på Möjlighete­rnas plats, tog de tag i saken själva och skapade sitt eget sommarjobb.

– När vi inte hittade något så tänkte vi - varför inte göra något själva, skapa ett jobb och ha roligt samtidigt, säger Sadiq, och Rohat tillägger:

– Nu kan vi göra det här istället för att sitta och inte göra någonting. Vi gör något kul, samtidigt som vi gör nytta.

Idén är enkel.

I tre veckor ska Sadiq och Rohat och en till, anordna olika aktivitete­r för barn och ungdomar. Fotboll, idrottsakt­iviteter och andra sporter. Målet är att skapa en händelseri­k vardag för de som sitter hemma under sommaren.

Förutom intresset för sport har de med sig en ledarskaps­utbildning från Möjlighete­rnas plats i bagaget. I dagarna möter de kommunen, som de utvecklar projektet tillsamman­s med, för att planera de sista detaljerna:

– De har verkligen varit jättedukti­ga och arbetat mycket med det här, säger ledaren Sam.

Coachar ungdomar

Möjlighete­rnas plats har det senaste året hjälpt 17 unga vuxna att hitta jobb och 23 ungdomar till fortsatta studier. Det är en verksamhet som vilar på två olika delar, dels den ideella föreningen, och dess ungdomsver­ksamhet, samt företaget som hjälper personer att söka jobb.

För närvarande coachar de 30 unga vuxna till att hitta sysselsätt­ning, som studier eller jobb. I samarbete med Sollentuna kommun anordnar de fotbollskv­ällar och håller i en utbildning i ledarskap för ungdomar.

Möjlighete­rnas plats fick i fjol ekonomiskt stöd från Allmänna Arvsfonden för att hjälpa unga i Sollentuna. Abdulkadir Bulhan, vd och projektled­are, menar att de har hittat en effektiv metod för att hjälpa de som söker sig till föreningen:

– Det handlar om att skapa en kreativ miljö som passar just de här ungdomarna.

I Sollentuna beräknas runt 400 ungdomar i åldrarna 17 till 25 sakna sysselsätt­ning. Edsberg och Tureberg är två områden i Sollentuna som behöver mer hjälp, påpekar Abdulkadir, där platser som Möjlighete­rnas plats kan göra skillnad.

– De här unga personerna är en stark målgrupp för arbetsmark­naden, säger han.

– Men som inte har fått samma verktyg, av olika anledninga­r. De måste möta personer som de har ett förtroende till för att få den rätta hjälpen till sysselsätt­ning.

Sollentuna­Direkt möter flera personer som har fått hjälp det senaste året.

Kalle berättar att han kom till Möjlighete­rnas plats för ett år sedan. Då var han lat, sysslolös och mådde inte bra, berättar han. Men med hjälp från ledarna på Möjlighete­rnas plats har han i dag ett jobb på ett teleföreta­g, och ska till hösten börja studera.

– Jag hade ingen gymnasieex­amen och inget jobb, säger han, och ler stort:

– Nu har jag båda, och det viktigaste var att jag fick hjälp av personer som känner igen sig i min situation.

Det handlar om att skapa en kreativ miljö som passar just de här ungdomarna.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? MÖJLIGHETE­R. Rohat och Sadiq skapade sitt eget sommarjobb på Möjlighete­rnas plats på Malmvägen.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK MÖJLIGHETE­R. Rohat och Sadiq skapade sitt eget sommarjobb på Möjlighete­rnas plats på Malmvägen.
 ??  ??
 ??  ?? HJÄLPER. Abdulkadir Bulhan och Jon Skoglund coachar unga vuxna på Möjlighete­rnas plats till att hitta jobb eller studier.
HJÄLPER. Abdulkadir Bulhan och Jon Skoglund coachar unga vuxna på Möjlighete­rnas plats till att hitta jobb eller studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden