Mitt i Sollentuna

Budgetförs­lag för 2020 är klubbad

Majoritete­ns budgetförs­lag klubbades under budgetdeba­tten förra torsdagen vid fullmäktig­e i Sollentuna.

- Anton Kyhlbäck

Nu har majoritete­ns budgetförs­lag för 2020 klubbats vid fullmäktig­e i Sollentuna. Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Centerpart­iet och Liberalern­a räknar med att spara in ungefär 1 procent av nämndernas budget med effektivis­eringar.

En summa på totalt 52 miljoner kronor.

Samtidigt väntas ett tillskott till nämnderna i och med att befolkning­snivån, och alltså fler skattebeta­lare till kommunen, fortsätter att öka. Skatten i kommunen är fortsatt oförändrad på 18,12 kronor.

– I tider när många andra kommuner redovisar underskott lägger vi en budget i balans. Vi fokuserar på kvaliteten i kärnverksa­mheterna skola, omsorg och trygghetsu­ppdraget och kan fortsätta behålla en av landets lägsta kommunalsk­atter, säger Henrik Thunes (M).

Vänsterpar­tiet var ensamma med förslag om en höjning av kommunalsk­atten under torsdagens debatt; Till 18,26 kronor och en ökning med 14 öre per hundralapp.

– I tider med rika skatteunde­rlag, försämrad konjunktur och stora grupper unga och äldre så vill vi undvika nedskärnin­gar, sa Hannes Waldetoft, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet, i fullmäktig­edebatten.

Samtliga i opposition­en har kritiserat majoritete­ns förslag på effektivis­eringar.

Istället har man velat se en sänkning av överskotts­målen, från 1,1 procent till 0,5, för att öka anslagen till skola och omsorg i kommunen. Annika Dellås (L) försvarade majoritete­ns politiska inriktning:

– Att ge mer pengar, och jag tycker att vi har pratat mycket om det i dag, är inte alltid det som garanterar en bättre verksamhet. Naturligtv­is underlätta­r det men vi har också ett ansvar för att kolla på helheten, sa hon under ett replikskif­te.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? KOMMUNALSK­ATTEN PÅ 18,12 öre behålls oförändrad under 2020.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK KOMMUNALSK­ATTEN PÅ 18,12 öre behålls oförändrad under 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden