Mitt i Sollentuna

Sportbyte i nytt land har lyft William

BYTE. William från Rotebro bytte spår helt – satsar på rugby i Australien: ”Hur kul som helst”

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Tyvärr är många, med vissa undantag, av coacherna svin och behandlar spelarna som skit, dom är aldrig nöjda och pressar alla ohyggligt mycket.

Efter en satsning som amerikansk fotbollssp­elare har William James, 27, nu helt bytt spår. Sedan i början på året satsar han stenhårt på rugby – i Australien.

Det dröjde till att han var 14, 15 år innan William fann sin sport. Och då blev han fast. I den fysiska amerikansk­a fotbollen var det lagspelet, kampen och hårdtränin­gen som fångade honom.

Rotangrabb­en kämpade sig upp inom Arlanda Jets och fick spela med a-laget i superserie­n och represente­ra U19-landslaget. 2012 tog han nästa steg i satsningen.

– Jag mejlade minst 100 skolor i USA och fick till slut provträna med North Dakota. Det gällde att göra mig oumbärlig för att få stanna, säger han.

Efter en stark försäsong fick han chansen, dock utan stipendium. Första året var han avstängd från fotboll då William gjort för många matcher i Sverige. De tredje och fjärde året gick bäst och han fick 50- och 75 procentigt stipendium och en hel del speltid som safety och i special teams.

2016 var äventyret i USA över.

– En otrolig lärdom, jag har lärt mig väldigt mycket. Det är superhög nivå och superproff­sigt. Vi flög chartrade plan och pengarna flödar i collegefot­bollen. Tyvärr är många, med vissa undantag, av coacherna svin och behandlar spelarna som skit, dom är aldrig nöjda och pressar alla ohyggligt mycket.

Proffs i Tyskland

Efter college tog William beslutet att åka tillbaka till Europa och det blev tre säsonger i tyska Dresden Monarchs. Som bäst gick laget till semi. Under uppehållet 2018 åkte han med en lagkompis till Roma, Australien, på semester.

Då fick William testa rugby för första gången. Och blev fast på nytt.

– Min väns bror spelade och frågade om jag ville spela en välgörenhe­ts-cup. Jag hoppade på och det var riktig kul.

I Tyskland och gjorde han därpå en stark säsong och kom med i all star-laget. Men trots det valde 27-åringen ett nytt spår: rugby på andra sidan jordklotet.

– Ska jag testa var det dags då, man blir ju inte yngre.

Tillsamman­s med en finsk lagkompis, Micky, åkte duon först till Roma och tränade en månad och därpå till Sydney. På gymmet fick de kontakt med några rugbyspela­re. – Ni ser atletiska ut, kom och testa hos oss sa dom.

Fick plats i andraliga-lag

Sagt och gjort. I norra delen av staden fick William plats i Manly Marlins. Ett semiprofes­sionellt lag i andra ligan (Shute Shield). Inom laget finns fyra olika grader (1 till 4) så att alla i den stora truppen får matchning.

– Det är hur kul som helst och ett annat flyt än amerikansk fotboll. Jag älskar rugby, verkligen. Istället för start och stopp är det konstant spel så man måste var sjukt vältränad och orka mycket. Hur har det gått hittills?

– Bra, tycker jag. Jag har mycket att lära så jag lever på att jag är vältränad och har konditione­n. Jag har spelat med tredje och fjärde graden

och blivit utsedd som topp 3-spelare i varje match.

– Det svåraste har varit att coacherna inte är lika involverad­e här, jag har fått lära mig mycket själv på bland annat Youtube, ha ha. Varför gör du detta?

– Jag dras till utmaningar och när jag lär mig rugby kan det hjälpa min karriär. I framtiden vill jag gärna coacha i amerikansk fotboll. Det är bra att kunna flera sporter då.

På sikt når han gärna landslaget.

– Ja, det hade varit kul att spela för Sverige i två idrotter. Dessutom vill jag gärna nå första och andra graden och kanske även kunna spela rugby i andra länder.

 ?? FOTO: ADAM MACDONALD ?? UTMANING. William, 27, dras till utmaningar och kände att det var nu eller aldrig han skulle testa på en ny sport i ett helt nytt land.
FOTO: ADAM MACDONALD UTMANING. William, 27, dras till utmaningar och kände att det var nu eller aldrig han skulle testa på en ny sport i ett helt nytt land.
 ?? FOTO: ADAM MACDONALD ?? PÅ KÖPET. Med sin stora fysik har William en klar fördel även som rugbyspela­re, men har mycket att lära kring regler och taktik.
FOTO: ADAM MACDONALD PÅ KÖPET. Med sin stora fysik har William en klar fördel även som rugbyspela­re, men har mycket att lära kring regler och taktik.
 ?? FOTO: RUSSELL HONS ?? FYRA. Rotangrabb­en var fyra år på college i North Dakota och spelade amerikansk fotboll.
FOTO: RUSSELL HONS FYRA. Rotangrabb­en var fyra år på college i North Dakota och spelade amerikansk fotboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden