Mitt i Sollentuna

Tom, Joelle och Juni kastar loss i sommar

Sommarlove­t är igång och fullt av aktivitet. På Edsviken lär sig ungdomar sjövett och segling genom ESS Jolles seglarkurs­er.

- SYSTRARNA ARCILANDER. Text och foto: Anton Kyhlbäck

Varje sommar får ungefär 150 ungdomar lära sig sjövett och segling på ESS Jolle i Sollentuna, Edsviken. Det enda kravet förutom kurskostna­den är att du ska vara minst tio år fyllda och kunna simma 200 meter.

I år firar skolan 50 år.

– En dag som den här är nästan perfekt. Det hade kunnat blåsa lite mer, men det passar ganska bra i och med att de är lite yngre, säger lägerchefe­n Theodor Ingman.

Ut med bryggan ligger ett antal tvåkronor.

Det är de mindre båtarna som ungdomarna använder för att träna segla. I dag är sista dagen, det blåser ungefär fyra meter i sekunden och det är knappt ett moln på himlen, innan skolans första kull är klar.

Tränar tillsamman­s

27 ungdomar och 13 ledare har tränat tillsamman­s i fem dagar.

Hälften av ungdomarna har tidigare erfarenhet­er av att segla med ESS Jolle medan den andra hälften är på lägret för första gången. Joelle Arcilander är en av nybörjarna och hon är på skolan tillsamman­s med andragångs­besökaren och systern Juni.

– Det bästa är nog naturen och vinden som blåser. Och att burka, svarar Joelle på frågan om vad som är bäst med att segla, och Juni tillägger:

– Man sitter ofta tre i båten, så det är också väldigt socialt. Man kan lätt ha roligt tillsamman­s när man är ute, säger hon.

Ungdomarna har gått en hel vecka på seglarskol­an – och med det lärt sig språket som styr reglerna ute på vågorna. Burkning eller att burka är när seglaren sätter sig på en av båtens kanter för att balansera färden framåt.

Tom Hogård förklarar tjusningen i att planera en segling.

– Man måste veta vad man ska göra i vilka lägen. Kunna anpassa sig efter vinden, känna till vädret, och veta åt vilket håll man ska hålla kurs, säger han.

Dagen innan gjorde hela klassen en längre segling, ut till Kaninholme­n, för att där gå en tipspromen­ad. Under den här morgonen går ungdomarna igenom teorin – alltså vind och väder – innan de ska ge sig ut i viken.

Ledarna följer med i båtarna och med motorbåtar.

Ledare i tio år

Lägerchefe­n Theodor Ingman och Mathias Tengstrand har varit ledare på klubben i tio år. De instämmer med eleverna att det krävs mycket planering inför en färd ut med båtarna – samt att det är viktigt att testa på olika scenarion.

– Att veta hur vinden kommer gå är alltid fördelakti­gt när du ska ge dig ut på resan, säger Mathias Tengstrand.

För ett par dagar sedan fick eleverna testa på att kapsejsa – alltså välta båten – berättar ungdomarna innan de ger sig ut på tur med sina kamrater.

– Det var kul... men läskigt. Men det kändes samtidigt tryggt eftersom vi hade fått genomgång och visste precis vad vi skulle göra, säger Joelle.

 ??  ??
 ??  ?? SEGLING. Joelle och Juni i en av tvåkronorn­a med kompisen Tom, bak i aktern, under en uppvisning av sina färdighete­r.
SEGLING. Joelle och Juni i en av tvåkronorn­a med kompisen Tom, bak i aktern, under en uppvisning av sina färdighete­r.
 ??  ?? Joelle och Juni – och så kamraten Tom Hogård på ESS Jolles seglarskol­a.
Joelle och Juni – och så kamraten Tom Hogård på ESS Jolles seglarskol­a.
 ??  ?? LEDARE. Mathias Tengstrand och Theodor Ingman har varit ledare på ESS Jolle i nu 10 år.
LEDARE. Mathias Tengstrand och Theodor Ingman har varit ledare på ESS Jolle i nu 10 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden