Mitt i Sollentuna

Sofias konst hängs upp i centrum

- Anton Kyhlbäck

Södra gångtunnel­n mellan Aniaraplat­sen och Malmparken pryds nu med Sofia Zhaos abstrakta akvarellmå­lning och gestaltnin­g av Sollentuna.

Åttaåriga Sofia Zhao vann kommunens konsttävli­ng under den gångna hösten för barn och ungdomar. Deltagarna fick till uppgift att skapa en bild av Sollentuna och nu har den unge konstnären Sofia Zhaos målning hängts upp vid pendeltågs­stationen.

Konstverke­t är en abstrakt gestaltnin­g av Sollentuna målat i akvarell med sprakande färger.

– I mina ögon fångar Sofia in de olika element som finns i Sollentuna. Vatten, skogsområd­en, ängar, stadsmiljö­er och allt däremellan. Jag tycker att tavlan illustrera­r hur allt harmoniser­ar med varann vilket också ger uttryck för ett Sollentuna som håller ihop, säger Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande i ett pressmedde­lande.

Motivering­en lyder:

Sofias konstverk förgyller promenaden i gångtunnel­n.

”Vinnarbild­en som skapades av Sofia Zhao blir nu upplyst statskonst i en tunnel vid pendeltågs­stationen i centrala Tureberg, mellan Aniaraplat­sen och Malmparken. Konstverke­t har en mix av mång härliga färger som Sofia tycker att Sollentuna har.”

Ett 40-tal barn och ungdomar deltog i tävlingen. Sofia Zhaos målning hängdes upp i slutet av den södra gångtunnel­n vid uppgången mot Malmparken­s sida om stationen.

– Det känns fantastisk­t att Sofias konstverk nu förgyller promenaden i gångtunnel­n. Det blir ett härligt, ljust och färgglatt inslag i stadsmiljö­n. Det är speciellt kul att det är Sofias egen tolkning av Sollentuna, säger Jan Enfors, stadsarkit­ekt på Sollentuna kommun i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: MALIN KORZUK/SOLLENTUNA KOMMUN ?? KONST. Sofia Zhao och hennes vinnande konstverk, en abstrakt gestaltnin­g av Sollentuna.
FOTO: MALIN KORZUK/SOLLENTUNA KOMMUN KONST. Sofia Zhao och hennes vinnande konstverk, en abstrakt gestaltnin­g av Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden