Mitt i Sollentuna

Akvarell visas in på sensommare­n

- Anton Kyhlbäck

Nu börjar snart konsthalle­ns årliga sommarutst­ällning i Edsviken.

I sex år har Edsvikens konsthall anordnat en sommarutst­ällning dit konstnärer från hela världen lockas för att ställa ut sina verk. Det här året är akvarellko­nsten i centrum när 16 konstnärer ställer ut in på sensommare­n.

Salazar Luna och Tomas Lacke är båda erfarna utställare och har ställt ut i konsthalle­n tidigare.

De ser fram emot att träffa Sollentuna­borna i konsthalle­n.

– Edsviken är en speciell plats, säger Tomas Lacke, målare och skulptör, och tillägger:

– Det finns ett hjärta och en själ här som gör att du alltid känner dig välkommen.

29 juni öppnas utställnin­gen.

”Få konstarter kräver större teknisk skicklighe­t än akvarellko­nsten” skriver konsthalle­n i sitt informatio­nsblad om temat i utställnin­gen som pågår fram till den 18 augusti. Tio akvarellis­ter intar salongen och ett flertal kommer från andra länder än Sverige.

Salazar och Tomas har båda sin ateljé i Österåker.

Salazar Luna ställde 1985 ut för första gången, i Argentina, och 2011 för första gången i Edsviken. Tomas Lacke har aktivt ställt ut sedan 1998 och även i konsthalle­n tidigare. De lyfter fram att sommarens konstutstä­llning i Edsviken är speciell.

Öppet i sommar

– Många ställen stänger under sommaren. Men inte Edsvik, säger Tomas.

– Sommarens utställnin­g är en bra händelse för personer med annan bakgrund som behöver komma in i samhället. Besökare med konstintre­sse får en plats att lära känna oss när vi ställer ut och varandra, säger Salazar Luna.

Totalt är det alltså 16 konstnärer.

Förutom akvarell blir det även installati­oner, skulpturer och målningar i akryl. Ricardo Donso, konsthalls­chefen, säger att de hoppas vända en nedåtgåend­e trend i intresset av konstscene­n i Sollentuna.

– Där konsten finns kan vara en oas för vem som helst. Man tar en paus i vardagen, träffar människor och får uppleva något som de har skapat eller berättar. Engagemang­et sjunker, men vi hoppas kunna vända det.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? SALAZAR LUNA, Ricardo Donso och Tomas Lacke framför Edsvik konsthall.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK SALAZAR LUNA, Ricardo Donso och Tomas Lacke framför Edsvik konsthall.
 ??  ?? RICARDO DONSO, konsthalls­chef, hoppas på att vända en nedåtgåend­e trend i intresset för konstscene­n i Sollentuna.
RICARDO DONSO, konsthalls­chef, hoppas på att vända en nedåtgåend­e trend i intresset för konstscene­n i Sollentuna.
 ??  ?? SALAZAR LUNA, en av utställarn­a i sommar, är specialist på stora målningar. I höst ska han ställa ut i Chilé för första gången på 32 år i Santiago.
SALAZAR LUNA, en av utställarn­a i sommar, är specialist på stora målningar. I höst ska han ställa ut i Chilé för första gången på 32 år i Santiago.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden