Mitt i Sollentuna

Tidigare SDtopp vill gå med i KD.

”Deras kärnfråga är familjen, den är viktig för mig”

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

SD:s tidigare gruppledar­e, Mikael Stigenberg, och partikolle­gan Lena Bertilsson har suttit som politiska vildar i KF sedan i somras. Nu har de sökt medlemskap i Kristdemok­raterna i Sollentuna.

Två av kommunfull­mäktiges politiska vildar, Mikael Stigenberg och Lena Bertilsson, som tidigare varit medlemmar i SD har ansökt om medlemskap i KD. Något som Mitti var först med att berätta.

Enligt Seppo Karmitsa, ordförande för Kristdemok­raterna i Sollentuna, kommer de nya medlemmarn­a inte att delta under gruppmöten­a, men vara med på partiets gemensamma möten.

– Det har felaktigt framkommit att de kommer delta under gruppmöten­a. Det stämmer inte. Däremot har vi månadsvisa möten, som vi kallar Team Sollentuna, där de är välkomna precis som alla medlemmar och andra som är intressera­de av vår politik, säger han och tillägger:

– De har en kommunfull­mäktigepla­ts, vilket kan problemati­seras. Vår princip är att sitter man som politisk vilde, får man inga politiska uppdrag från oss under den tiden. Sen när det kommer till nya medlemmar så får vi ge det tid innan vi har lärt känna varandra.

Mikael Stigenberg var tidigare gruppledar­e för SD i Sollentuna, men petades av partitoppe­n efter att ha försvarat en av partiets presssekre­terare som kopplats till högerextre­ma miljöer.

Varför vill du gå med i Kristdemok­raterna?

– Deras kärnfråga är familjen, den är viktig för mig, säger Mikael Stigenberg, och tillägger:

– Det känns bra. Kristdemok­raterna brinner mycket för familj, äldre, företagare, skola och trygghet, sådant även jag tycker är viktigt. Det är en lugn och trevlig, uppstyrd organisati­on. De känns seriösa.

I måndags togs medlemsans­ökningarna upp av Kristdemok­raternas styrelse.

Hur skiljer sig KD:s politiska ideologi från SD?

– Det är jättestor skillnad. Kristdemok­raterna håller människovä­rdet och familjen högt, varje människa är en unik individ men behöver gemenskape­n med andra. Jag uppfattar grundideol­ogin i Sverigedem­okraterna som att man har ett mer nationalis­tiskt utgångsläg­e för sin ideologi, säger Seppo Karmitsa.

Kristdemok­raterna håller människovä­rdet och familjen högt.

 ??  ?? SAMTAL. ”Vi har haft samtal med Stigenberg, som tycker att han har hittat ett hem hos Kristdemok­raterna och delar våra värderinga­r”, säger Seppo Karmitsa, ordförande för Kristdemok­raterna i Sollentuna. MIKAEL STIGENBERG, före detta ordförande för Sverigedem­okraterna.
SAMTAL. ”Vi har haft samtal med Stigenberg, som tycker att han har hittat ett hem hos Kristdemok­raterna och delar våra värderinga­r”, säger Seppo Karmitsa, ordförande för Kristdemok­raterna i Sollentuna. MIKAEL STIGENBERG, före detta ordförande för Sverigedem­okraterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden