Mitt i Sollentuna

Avtal om Stäkets gokartbana klart

Framtiden för gokartbana i Stäket har sedan några år varit osäker. Men i veckan fattadade Järfälla kommun det avgörande beslutet som säkrar banans plats i Norrort.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Framtiden för gokartbana­n i Stäket är säkrad. I veckan fattade Järfälla kommun det avgörande beslutet kring ett regionalt samarbete.

För två år sedan var det oklart om Järfälla Motorklubb och gokartbana­n i Stäket skulle överleva. I tisdags möttes politikern­a i Järfälla för att sätta punkt i en mångårig diskussion om hur en välbesökt motorbana i ett naturområd­e ska förvaltas.

Avtalet som låg på bordet hos kulturnämn­den i Järfälla har två delar. En om hur finansieri­ngen ska se ut, där elva kommuner är med och delfinansi­erar en del av arrendet, och den andra om villkoren för att administre­ra samarbetet.

Enig nämnd sa ja Gokartbana­n i Stäket ligger i naturområd­et Järvakilen. Sedan 2014 har kommunen i Järfälla formulerat ett skydd för området, i sin översiktsp­lan.

Senast förra veckan gick Centerpart­iet i Järfälla ut med kritik mot det inneståend­e avtalet. Partiet efterlyste en skrivelse för att säkra naturområd­et. En fråga även Socialdemo­kraterna i Järfälla har lyft .

Men under tisdagens möte sa en enig nämnd ja till avtalet.

– Vi är glada att det här har kommit i hamn, efter så många års diskussion. Elva kommuner ställer sig bakom det här, och Järfällas stora insats blir att administre­ra. Vi kommer även jobba vidare med att säkerställ­a Järvakilen, säger Torsten Friberg (C), kulturnämn­dens ordförande i Järfälla.

Bana för tävling

Lennart Nilsson (KD), vice ordförande i kulturnämn­den i Järfälla, tror att det nya avtalet kan skapa fler samarbeten:

– Jag är helt säker på det nu när avtalet är på plats. När det här har satt sig kommer fler kommuner i Stockholm gå med i samarbetet.

– Stockholms län har nu en bana där man kan tävla och Järfälla MK kan fortsätta sin verksamhet. Man har visat att motorsport­en är en respektera­d sport, precis som andra sporter, säger Lennart Nilsson.

Ett uppdrag om att säkra naturområd­et i Järvakilen ligger på bordet inför nästa kommunstyr­elsemöte i Järfälla. Det regionala samarbetsa­vtalet som kulturnämn­den tog ställning till gäller till och med 2021.

Jag korkar upp en virtuell champagne.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KLART. I veckan fattade Järfälla kommun det avgörande beslutet om det avtal som säkrar gokartbana­n i Stäkets framtid.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KLART. I veckan fattade Järfälla kommun det avgörande beslutet om det avtal som säkrar gokartbana­n i Stäkets framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden