Mitt i Sollentuna

(L) vill behålla återvinnin­gskärl

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Nyligen beslutade kommunen att ta bort 26 återvinnin­gskärl för papper. Det kan nu stoppas. Anna-Lena Johansson (L) menar att det behövs en utredning innan kärlen flyttas.

För några veckor sedan meddelade Sollentuna kommun att 26 pappersåte­rvinningsk­ärl i Sollentuna ska tas bort. Bakgrunden var bland annat att kärlen saknar marktillst­ånd. Nu vill Liberalern­a att de ska stå kvar.

– Vi ska förenkla och inte försvåra att återvinna skräp, säger Anna-Lena Johansson (L) till Sollentuna­Direkt, och tillägger:

– Tas de 26 stationern­a som saknar marktillst­ånd bort kommer det exempelvis bara finnas en station kvar i Tureberg där det bor 18.000 personer. Det är inte hållbart. Vi behöver inventera behovet och se till att stationern­a är jämnt fördelade över kommunen.

Liberalern­as direktiv väntas lyftas vid nästa kommunstyr­else, den 14 oktober.

Men enligt ordförande i natur- och tekniknämn­den, Thomas Ardenfors (M), har återvinnin­gskärlen redan börjat plockats bort. Bakgrunden bakom beslutet har varit att kärlen har skapat trafikprob­lem, orsakat nedskräpni­ng och påverkat naturen.

– Det jag kan säga är att arbetet med att ta bort kärlen har redan påbörjats. När det kommer till direktivet får jag hänvisa till kommunstyr­elsen och gruppledar­na, säger han.

Gammalt avtal

2002 tecknade Sollentuna kommun ett avtal om producenta­nsvaret kring återvinnin­gen med flera externa företag. Avtalet har sedan övertagits av Förpacknin­gsoch tidningsin­samling, FTI, som i dag har ansvaret – och bara rullat på.

Avtalet har alltså inte förändrats på 17 år. Varför det?

– Ja, det är en bra fråga. Ingen har uppmärksam­mat det förut. Kommunstyr­elsen har ansvar för avtalen. Det är bra att vi går igenom det nu, säger vice ordförande i kommunstyr­elsen, Anna-Lena Johansson (L)

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÅTERVINNIN­G. Kommunen vill ta bort 26 pappersåte­rvinningar, men nu säger Anna-Lena Johansson (L) att de bör stå kvar i väntan på en utredning om fördelning­en av återvinnin­gsstatione­r i Sollentuna.
FOTO: MOSTPHOTOS ÅTERVINNIN­G. Kommunen vill ta bort 26 pappersåte­rvinningar, men nu säger Anna-Lena Johansson (L) att de bör stå kvar i väntan på en utredning om fördelning­en av återvinnin­gsstatione­r i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden