Mitt i Sollentuna

Niklas är bilisten som blev frälst av cykeln

- Anton Kyhlbäck

Efter att Niklas Mild fick tillgång till en elcykel har det blivit lätt att låta bilen stå. Numera cyklar han till jobbet varje dag.

Niklas Mild cyklar från Tureberg, genom Edsbergspa­rken mot Sjöberg och till jobbet i Mörby centrum varje morgon, på en elcykel. Genom ett cykelproje­kt har han fått låna en elcykel tänkt som färdmedel till jobbet.

I en knapp månad har han cyklat istället för att köra bil.

– Det har gått förvånansv­ärt bra. Jag tänker fortsätta ta cykeln till jobbet, efter det här, även under vintern, säger Niklas Mild.

Niklas Mild bor i Sollentuna tillsamman­s med sina två barn. Arbetar gör han i Danderyd. Tidigare har han åkt buss eller bil till jobbet, vilket han uppskattar kostar honom runt 8 000 kronor i bensinpeng­ar.

– Det är inte någon jättesumma, men det är ändå några tusenlappa­r som jag kommer spara in.

I september startade ett cykelproje­kt i Sollentuna, där åtta personer får låna varsin elcykel som de tar till jobbet minst två dagar i veckan istället för att köra bil. Niklas har också en app där han kan se hur långt de har cyklat.

På tre dagar har han hunnit 59 kilometer.

– Mer vardagsmot­ion var huvudanled­ningen till att jag gick med i det här. Det är svårt att få in det i veckorna, och jag behöver ju ändå ta mig till jobbet, säger han.

Förutom pengarna för bensinen har Niklas Mild räknat på en rad olika saker. Cykeln tar ungefär 25 minuter till jobbet. Det är 20 minuter snabbare än bussen och bara 10 minuter långsammar­e än bilen. Han har även räknat ut att hans bil släpper ut cirka ett ton koldioxid, om man räknar två mil om dagen 255 dagar om året.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? FÄRDMEDEL. Turebergsb­on Niklas Mild ställer bilen för cykeln. Två mil, fem dagar i veckan, har han trampat på sin elcykel.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK FÄRDMEDEL. Turebergsb­on Niklas Mild ställer bilen för cykeln. Två mil, fem dagar i veckan, har han trampat på sin elcykel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden