Mitt i Sollentuna

Simon vill visa vägen i ungt Rotebro IBK

Simon blir extra viktig i nysatsande Rotan

- Anders Ekström

Jag struntar i vad spelarna heter och hur gamla de är så länge alla vill satsa och träna.

Han tillhörde en av de yngre spelarna när han lämnade för Norge. Nu vid återkomste­n är Simon Sandman, 22, helt plötsligt en av veteranern­a i ett föryngrat Rotebro innebandy.

Efter många år i Rotebros alag valde Simon att åka till Norge 2018/19. I Stavanger bidrog 22-åringen till att ta Sandnes till semifinal.

– Det var lärorikt som sjutton även om det var min sämsta säsong spelmässig­t. En skada störde en del men i det stora hela var det en lyckad sejour, säger Simon som är uppvuxen i bland annat Norrviken och Viby.

Men ett år i grannlande­t fick räcka. I våras var han tillbaka i Stockholm och hade flera klubbar efter sig. Både i allsvenska­n och division 1.

Valet föll ändå på moderklubb­en.

– Den första tanken var Rotan igen och jag kände att jag ville landa efter Norge. Dom vet ju vad dom får och jag vet vad jag får. Vi vet var vi har varandra. Det känns skönt att vara tillbaka, som hemma liksom.

Nytt synsätt

Men det är ett delvis nytt hem Simon kom till. Rotan har gjort en nysatsning med tonvikt på yngre träningsvi­lliga spelare. Vill man inte träna – finns det andra klubbar att spela i.

En satsning som passar Sandman. Men det var många nya ansikten att lära sig.

– Jag satt utvisad i min första match och kollade på och tänkte att det var ”inte många jag spelat med”. Ett helt nytt lag. Samtidigt är det en nödvändig satsning som behövdes. Inget ska göras halvdant längre och det passar mig.

– Jag struntar i vad spelarna heter och hur gamla de är så länge alla vill satsa och träna. Det har funkat hittills och det är viktigt med bra och mycket träning. Detta är bättre i längden för Rotebro som klubb.

En av veteranern­a

När Sandman åkte till Norge var han en av de yngre i truppen. Nu när han är tillbaka är han helt plötsligt en av de äldre. Trotjänare som Lundström, Jeppsson, Blomdahl och Fungdahl är alla kring 30. Därefter kommer 22-åriga Simon i åldersordn­ingen.

– Kul, men lite konstigt. Jag har alltid sett mig som yngst men är nu bland de äldsta. Jag tycker vi ändå har en bra balans mellan äldre och yngre.

Hur viktiga blir ni äldre i denna unga satsning?

– Väldigt viktiga. Det gäller att vi kliver fram både på och utanför planen och ta ansvar. Jag försöker att bidra med det jag kan och det är visa vägen på plan och bidra till bra stämning i omklädning­srummet. Jag har alltid kul när jag spelar och försöker smitta av mig av det.

Mer än hälften av truppen är 21 år och yngre och efter en varierande försäsong är Sandman inte helt säker var Rotebro står med premiären runt hörnet (27/9).

– Vi har bra spelare men är orutinerad­e. Jag har faktiskt ingen aning hur det kommer gå, men jag tror garanterat att vi håller oss kvar. Vi har ju slagit allsvenska Djurgården på försäsonge­n så vi har ju bra spel i oss.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? RUTINERAD. Trots att Simon bara är 22 år har han varit med många år i Rotans a-lag. Som 14-åring tränade han för första gången med seniorlage­t och tog en ordinarie backplats 2015.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM RUTINERAD. Trots att Simon bara är 22 år har han varit med många år i Rotans a-lag. Som 14-åring tränade han för första gången med seniorlage­t och tog en ordinarie backplats 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden