Mitt i Sollentuna

Fullt fokus runt stationern­a

- Marie Eriksson

Hyresbostä­der är det stor efterfråga­n på.

Arkitektur som sticker ut, centrum kring stationer och friluftsli­v vid naturreser­vat – här byggs det nytt i Sollentuna.

Sollentuna kommun har hela fem pendeltågs­stationer som ligger på rad, i en sträckning längs med E4:an. Och det är framför allt i närheten av dem som det pågår byggen och planering av nya bostäder, mest hyres- och bostadsrät­tslägenhet­er. Kontor, affärer och samhällsse­rvice som till exempel skolor, ingår också i nybyggnati­onen.

Men det skapas också hel del nya bostäder utanför det befintliga pärlbandet av stationer. Till exempel i området Väsjön vid Norrortsle­den, med norra Stockholms största alpina anläggning. Beläget mellan två naturreser­vat kan den här delen av Sollentuna erbjuda en hel del naturscene­rier och friluftsli­v. Här kommer det också att finnas mer av en lite lägre bebyggelse med till exempel radhus och tre våningar höga flerfamilj­shus.

Tillsamman­s med den södra och tillika världsberö­mda it-grannen Kista, en stadsdel som tillhör Stockholms kommun, bildar områdena runt Helenelund, Sollentuna och Häggviks stationer en av Stockholms läns yttre regionala stadskärno­r.

För att inte utveckling­en av alltifrån eftertrakt­ade bostäder till arbetsplat­ser bara ska kretsa kring Stockholms stadscentr­um, bildades åtta nya stadskärno­r 2010. De ingår i den regionala utveckling­splanen för Stockholm, RUFS.

– Kista och Sollentuna kommer att länkas samman ännu mer och bli till en kokande hubb i regionen när tvärbanan kommer hit 2023. Det siar Mattias Berg, kommunikat­ionsstrate­g hos Sollentuna kommun.

Sollentuna kommun gick från ett mer traditione­llt stadsbyggn­adskontor till heterogen samhällsby­ggnadsavde­lning i januari i år.

– Nu jobbar olika aktörer i kommunen mer hand i hand med varandra, berättar Sollentuna kommuns samhällsby­ggnadschef, Amanda Horwitz. Vi använder varandras kunskap för att utveckla attraktiva områden med väl utbyggd service. Och det gör vi i nära dialog med näringsliv­et, det är en förutsättn­ing för att det ska kunna bli riktigt bra.

Sollentuna har som mål att få fram 300 nya bostäder per år i kommunen och den planeringe­n ser ut att hålla.

I dag är Amanda Horwitz och Mattias Bergs arbetsplat­s det 40 år gamla kommunhuse­t i Tureberg, det vill säga i centrumomr­ådet vid Sollentuna station. Men snart ska det här huset renoveras och då får personalen där tillfällig­t flytta in i The Factory, en bananforma­d glasbyggna­d i området Södra Häggvik. The Factory ska bli ”Nordens största innovation­shubb” med fokus på startup-bolag.

Runt 4 000 nya bostäder med bland annat tre 23-våningshus, skolor, vårdcentra­l och ett stort affärscent­rum håller på att växa fram intill The Factory i Södra Häggvik. En ny entré till tågstation­en i Häggvik är på gång och en utbyggd förbifart ska göra det lättare att ta sig hit från till exempel Stockholms city eller Arlanda.

På gamla mässområde­t som tidigare hade alltifrån modetill vetenskaps­mässor kommer det att byggas uppemot 700 nya lägenheter, ett seniorboen­de och annan service.

Finns det något område med nybyggda lägenheter som har varit svåra att hyra ut i Sollentuna?

– Hyresbostä­der är det stor efterfråga­n på. Däremot har det här, liksom på så många andra ställen, gått lite trögare med försäljnin­g av nyproducer­ade bostadsrät­ter de senaste åren. Men det finns ett nytt kvarter i området Väsjön som tillfällig­t har hyrts ut till anställda som arbetar i närheten. De lägenheter­na kommer säkert att vara lättare att hyra ut när området har fått mer av sådant som affärer och kommunikat­ioner på plats, säger Amanda Horwitz.

 ?? FOTO: SWECO ?? ARKITEKTUR. Det planerade Tvärbaneto­rget i Helenelund.
FOTO: SWECO ARKITEKTUR. Det planerade Tvärbaneto­rget i Helenelund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden