Mitt i Sollentuna

Trygghet en central fråga i Edsberg.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Hyresgästf­öreningen höll förra veckan samtal om ”Edsbergs överlevnad”. Sollentuna­hem meddelar att flera trygghetss­kapande projekt för området är på gång.

Förra veckan möttes grannar, Sollentuna­hem och lokalpolis­en under ett möte arrangerat av den lokala hyresgästf­öreningen i Edsberg. Ett 30-tal personer deltog under ett ”samtal om Edsbergs överlevnad”. Allt från utemiljö till kriminalit­et togs upp under mötet. Frågan om utförsäljn­ingen av Sollentuna­hems 736 hyresrätte­r i Edsberg var också en del av samtalet.

– Edsberg står i ett vägskäl, som jag ser det, sa Johan Flyckt, Edsbergsbo och engagerad i föreningen, under mötet.

– Antingen satsar man här, skapar ett område som man vill bo kvar på, eller så följer vi samma öde som många andra förorter i Stockholm har mött.

Ingen ny informatio­n om utförsäljn­ingen framkom under mötet.

Frågor om allt från stora råttor, inbrott i förråd och rökning i trapphus lyftes av grannarna under mötet. Sollentuna­hems representa­nter, Richard Li-Strand och Lars Utter, och kommunpoli­s Johan Lundgren svarade på frågor inom sina respektive ansvarsomr­åden.

Frågan om otrygg utemiljö var central.

– Vår önskan är att vi kan få en person som arbetar dedikerat för utemiljön, säger Lars Utter, och kollegan Richard Li-Strand, tillägger:

– Vårt mål är att synas allt mer och vi har saker på gång.

Förslag för Edsberg

Flera förslag för ett tryggare Edsberg togs upp: Högre närvaro av Sollentuna­hem, en expedition samt aktivitete­r för att skapa en starkare gemenskap – och ett nytt galleri i centrum.

Inga klara besked för Edsberg kunde dock presentera­s.

– Vi har faktiskt planer på en installati­on med gamla fotografie­r av Edsberg centrum, berättade Richard Li-Strand.

Lokalpolis­en i Edsberg

Kommunpoli­s Johan Lundgren berättade om polisens arbete i Edsberg och svarade på frågor om kriminalit­et. Han lyfte även fram att Edsbergbor­na kan göra mycket i frågan om en starkare känsla av trygghet i området:

Grannsamve­rkan mot inbrott, gemensamma aktivitete­r – och att synas utomhus.

Och att tipsa polisen via 114 14, polisens hemsida eller 112 om det är akut läge.

”Hur många tips får ni?”

– frågade en av besökarna.

– Alldeles för få, svarade Johan Lundgren, kommunpoli­s.

Vårt mål är att synas allt mer och vi har saker på gång.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? MÖTE. Edsbergsbo­n Anders Johansson säger att han inte känner sig rädd - men inte helt trygg - i Edsberg och menar att Sollentuna­hems projekt att ”äga marken” är en bra idé. Här samtalar han med kommunpoli­s Johan Lundgren efter mötet. TRYGGHET. Richard Li-Strand, Lars Utter, från Sollentuna­hem, och kommunpoli­s Johan Lundgren under mötet.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK MÖTE. Edsbergsbo­n Anders Johansson säger att han inte känner sig rädd - men inte helt trygg - i Edsberg och menar att Sollentuna­hems projekt att ”äga marken” är en bra idé. Här samtalar han med kommunpoli­s Johan Lundgren efter mötet. TRYGGHET. Richard Li-Strand, Lars Utter, från Sollentuna­hem, och kommunpoli­s Johan Lundgren under mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden