Mitt i Sollentuna

Nya hyresrätte­r försenas i fem år

Planer på att bygga 1 500 nya hyresrätte­r kan skjutas fram. ”I huvudsak handlar det här om att Sollentuna­hem har genomgått ett enormt förändring­sarbete”, säger Henrik Thunes (M).

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Alliansen vill förlänga planerna på att färdigstäl­la 1 500 nya hyresrätte­r med fem år till 2029.

Sollentuna­hems planer på att färdigstäl­la 1500 nya hyresrätte­r till 2024 kan skjutas fram med fem år. För tre år sedan togs beslutet att sälja 2 000 hyresrätte­r och på så vis frigöra resurser för att bygga nya lägenheter.

– Det är riktigt, säger kommunstyr­elsens ordförande, Henrik Thunes (M).

Men inga nya lägenheter har ännu börjat byggas.

– I huvudsak handlar det här om att Sollentuna­hem har genomgått ett enormt förändring­sarbete, från att vara en förvaltand­e till en offensiv nyproducer­ande organisati­on. Vi vill kompletter­a direktiven för att dels ge processen mer tid, dels säkerställ­a att Sollentuna­hem efter att de 1 500 lägenheter­na färdigstäl­lts kontinuerl­igt kan upprätthål­la en byggtakt på 50 till 100 bostäder per år.

Kritisk

Förslaget ska först lyftas vid kommunstyr­elsen innan det tas upp i kommunfull­mäktige den 24 oktober. Joakim Jonsson (S), kommunalrå­d och gruppledar­e, är kritisk och menar att nyprodukti­onen inte hade behövt skjutas fram.

– Det man borde ha gjort, vilket vi påpekade redan 2016, var att skapa en riktig projektorg­anisation för det här. Då skulle vi kunnat ha bostäderna klara redan 2018 och mött målen man har satt upp, säger Joakim Jonsson (S).

I höst börjar försäljnin­gen av 538 hyresrätte­r i Rotebro.

Totalt 2 000 lägenheter ska säljas fram till 2023. Planen är att frigöra resurser för att investera i Sollentuna­hems nyprodukti­on av 1 500 nya hyresrätte­r, samt renovera gamla lokaler, och då även släppa in fler privata aktörer på marknaden.

Ordförande för Sollentuna­hem AB, Maria Stockhaus (M), påpekar att de ser behovet av nya hyresrätte­r. Hon lyfter fram att processen från idé till färdigstäl­landet av lägenheter är lång – och att Sollentuna­hem lämnat in en bygglovsan­sökan för 100 lägenheter i Edsberg.

– Självklart hoppades vi på att kunna bygga snabbare än vad som sker nu. Det är en utmaning att hitta byggbar mark där prislappen är inom en gräns så att människor sedan ska ha råd att hyra de nya lägenheter som vi ska bygga.

Det man borde ha gjort, vilket vi påpekade redan 2016, var att skapa en riktig projektorg­anisation.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SKJUTS FRAM. I de nya direktiven ingår även ett förslag att Sollentuna­hem ska fortsätta bygga uppemot 100 lägenheter om året efter 2029, meddelar kommunstyr­elsens ordförande, Henrik Thunes (M).
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SKJUTS FRAM. I de nya direktiven ingår även ett förslag att Sollentuna­hem ska fortsätta bygga uppemot 100 lägenheter om året efter 2029, meddelar kommunstyr­elsens ordförande, Henrik Thunes (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden