Mitt i Sollentuna

Alexander har nått drömmen om att bli proffsspel­are

Kärrdalsgr­abb ska spela upp hårdsatsan­de ö-lag

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Alla i truppen spelar mycket så det blir mer intensiv basket.

Proffsdröm­men är uppfylld. Efter en lång och gedigen basketkarr­iär får nu Alexander Lindqvist, 28, chansen att för första gången leva som proffs fullt ut – på ”Mallis”.

För basketpubl­iken i Sverige är Alexander Lindqvist vida känd. Kärrdalsgr­abben har mängder med säsonger i högsta serien, över 50 landskampe­r och varit lagkapten för blågult i flera år. I våras blev det SM-guld med Södertälje.

Men längre proffsvänd­or lös med sin frånvaro. Förutom två korta vändor i Belgien och Grekland har Alex varit Sverige trogen i alla år.

Fram tills nu. I somras skrev han på för en klubb på Mallorca.

– Jag var sugen på att testa spel utomlands och då dök den här chansen upp. Jag kände knappt till laget innan men tränaren har varit i Nässjö och hade koll på mig, säger Alex på telefon från ett soligt ”Mallis”.

Spelar i LEB Oro

Klubben spelar under det exotiska sponsornam­net Be The Travel Brand Mallorca och spelar i andraligan, LEB Oro.

– Det är ett annorlunda liv mot tidigare, men jag och familjen har kommit in i det bra. Jag tycker det är jätterolig­t att få den här chansen och jag tror det kan bli ett bra år för alla parter.

Förra säsongen var Mallorca nära att ta sig upp till högsta ligan. Till i år har ledningen satsat extra mycket och värvat in spetskompe­tens. Förutom Alex spelar även svensken Johan Löfberg i laget och tre amerikaner. Resten är inhemska spelare.

Spanien vann VM-guld tidigare i år och basketen på den iberiska halvön är ansedd att vara bäst i Europa. För powerforwa­rden Alex blev det en liten omställnin­g.

– Det är lite mer lagspel, försvar och scouting här nere. Alla i truppen spelar mycket så det blir mer intensiv basket. I Sverige fick man göra flera roller på plan och spela mycket men här är det mera en tydlig roll som gäller. Det passar mig bra tycker jag och det blir enklare att spela.

Vad är din roll då?

– Vara stor och skjuta. Även dra upp intensitet­en, prata mycket och hålla ihop försvaret.

I andraligan spelar 18 lag och toppsuktan­de och hårdsatsan­de Mallorca har faktiskt börjat med två förluster. Först mot Oviedo och sedan mot Palencia i söndags.

Ska gå upp

Lindqvist var missnöjd med sin debut, men trots svag start är det bara uppflyttni­ng som gäller för storsatsni­ngen.

– Vi har ett riktigt bra lag och går för uppflyttni­ng. Ettan i grundserie­n går direkt upp annars gäller slutspel för lagen mellan två och nio. Klubben vill upp och har satsat extra mycket på det i år.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS TILLGREN ?? MINDRE SPELTID. I Spanien är det fler spelare i varje lag som spelar mycket och Alex har fått mindre speltid än i Sverige: ”Det passar mig bra, man får en tydligare roll i laget och det blir mer intensiv basket”.
FOTO: ANDERS TILLGREN MINDRE SPELTID. I Spanien är det fler spelare i varje lag som spelar mycket och Alex har fått mindre speltid än i Sverige: ”Det passar mig bra, man får en tydligare roll i laget och det blir mer intensiv basket”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden