Mitt i Sollentuna

Susanna driver en av Sollentuna­s äldsta krogar

Susanna Lundberg Salin har drivit Lillstugan i 25 år. Nu berättar hon om krogens historia och sina framtidspl­aner.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

En brand och en tragisk bortgång. Politiker som vill lyfta Lillstugan ur jorden. Susanna Lundberg Salin berättar om de senaste 25 åren och hur nära det var att en av Sollentuna­s äldsta restaurang­er fick stänga för alltid.

Det är eftermidda­g på Lillstugan. Susanna och kollegorna, Alexandra och Linda, håller på att duka undan efter dagens lunchgäste­r, och förbereda inför nästa pass. Om några timmar kommer ett helt innebandyl­ag för att äta middag på restaurang­en.

Nygräddade äppelpajer står färdiga i köket.

Ett par gäster från lunchserve­ringen ropar adjö.

– Många lockas nog hit av samma anledning som jag gillar Lillstugan, säger Susanna Lundberg Salin.

– Jag känner igen dem, och de känner igen mig. Vi kommer varandra nära här.

Lillstugan är en av Sollentuna­s äldsta restaurang­er. I början på 90-talet härjade en brand i byggnaden. Men restaurang­en kunde räddas av Susanna och hennes man, Anders. Nu har det snart gått 25 år och Susanna är en av de som har drivit Lillstugan under längst tid.

En stuga bland nybyggen

I våras började nya hyresrätte­r byggas i Silverdal. Och snart kommer även ett äldreboend­e stå klart. Många besökare har undrat om Lillstugan, som krymper bland byggprojek­ten i området, och dess framtid.

Men än finns inga planer på att flytta, berättar Susanna.

– Vi kör på som vanligt. Håller näsan ovanför vattenytan, och letar oss fram.

Förutom branden var restaurang­ens öde nära att förseglas i början på 00-talet. Kommunen sålde marken till en fastighets­ägare som ville bygga i området, men efter uppror från Sollentuna­borna kunde kontraktet hävas. Kommunen blev tvungen att köpa tillbaka marken, och Lillstugan fick stå kvar.

– Det tog fruktansvä­rt hårt på oss. Det blev en lång utdragen process på flera år.

Hundraårin­gen

På Lillstugan­s hemsida står det att ”År 1919 byggde slaktare Johansson på Margareteb­org Lillstugan till sin dotter Margareta”. Årtalet stämmer dock inte, påpekar Susanna. Egentligen ska det vara 1916. 2016 fyllde restaurang­en 100 år.

Samma år som Anders, Susannas man, gick bort.

–Det var väldigt, väldigt tungt, när Lubbe gick bort, berättar hon, och tar en kort paus.

– Vi körde verkligen det här ihop. Sedan att stå ensam, att göra sådana saker man inte gjort tidigare. Bara en sådan sak som att klippa gräset. Det var tufft...

Vänner och familj blev viktiga. Speciellt vännen och kollegan Linda Granlund.

– Hon är sådan som bara kör på, och det var värdefullt efter det som hände. Jag har nog stannat för att det känns bekant här, och gästerna har också betytt mycket i det.

Framtiden

På frågan om Lillstugan­s framtid är hon inte helt säker. Om det fanns tillräckli­gt med tid, då skulle de ha öppet på kvällarna, och till jul fira att Lillstugan har fyllt 100. Ännu finns dock inga andra planer än att stanna kvar – i samma gamla skick.

– Det kommer bli härligt med nya grannar, säger Susanna.

– Så länge vi får behålla vår lilla plätt här kommer vi köra på som vanligt.

Det blev en lång utdragen process på flera år.

 ??  ??
 ??  ?? LILLSTUGAN. ”Det är en trevlig atmosfär” säger Alexandra Liberg som tog studenten i fjol och som har lärt känna Susanna via stallet i Rotebro.
LILLSTUGAN. ”Det är en trevlig atmosfär” säger Alexandra Liberg som tog studenten i fjol och som har lärt känna Susanna via stallet i Rotebro.
 ??  ?? VOFF. En av favoritpla­tserna, tycker Mimmi, som är en 7 år gammal långhårig Jack Russel, är fåtöljen i serverings­hallen.
FRAMTID. ”Vi får se när min dotter, Ellen, blir tonåring. Då kanske det finns mer tid att göra något mer” säger Susanna Lundberg Salin om restaurang­ens framtid.
VOFF. En av favoritpla­tserna, tycker Mimmi, som är en 7 år gammal långhårig Jack Russel, är fåtöljen i serverings­hallen. FRAMTID. ”Vi får se när min dotter, Ellen, blir tonåring. Då kanske det finns mer tid att göra något mer” säger Susanna Lundberg Salin om restaurang­ens framtid.
 ??  ?? PAJ. Branden i mitten på 90-talet förstörde hela innanmätet av restaurang­en. Det blev aldrig fastställt vad som orsakat branden, berättar Susanna.
PAJ. Branden i mitten på 90-talet förstörde hela innanmätet av restaurang­en. Det blev aldrig fastställt vad som orsakat branden, berättar Susanna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden