Mitt i Sollentuna

Ljus tända för barnens rättighete­r

Sång och föredrag i Turebergsh­uset, Sollentuna: ”Det är viktigt”

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se LAG.

Det är 40 år sedan barnagan förbjöds i Sverige. Snart väntas FN:s barnkonven­tion bli lag i Sverige – vilket uppmärksam­mades på 13:e våningen i Turebergsh­uset av lokala föreningar.

På måndagskvä­llen uppmärksam­made ett antal hundra personer i Sollentuna att barnkonven­tionen snart blir lag – och att det snart är 40 år sedan barnagan förbjöds – i Sverige. 40 ljus tändes utanför kommunhuse­t.

– Det är viktigt att uppmärksam­ma i och med att många fortfarand­e far illa. På vissa platser har det blivit bättre, men det finns mycket kvar att göra för barnen, säger Ulf Lennartsso­n, ordförande för Rädda Barnen i Sollentuna.

– Alla känner inte till barnens rättighete­r. Därför är det viktigt för oss att ta tillfället att göra det här, säger Carina Bindzau, ordförande för FN-föreningen i Sollentuna.

Musik och föredrag

Kvällen inleddes med fika vid entrén till kommunfull­mäktiges salar. Senare höll barnombuds­mannen, Elisabeth Dahlin, ett föredrag och förklarade innebörden av att FN:s barnkonven­tion blir lag i Sverige.

Vad är den stora skillnaden i dag och för 40 år sedan?

– Då slog vi våra barn i Sverige. Man uppfostrad­e barn på det viset. Sedan när vi förbjöd barnagan 1979 så var Sverige först med det, vilket gjorde stor skillnad i världen då andra länder tog efter, säger Elisabeth Dahlin, till Sollentuna­Direkt, och tillägger:

– Barnkonven­tionen blir nu lag. Och det kommer märkas i kommuner, där man tar många beslut om barnen, som inom barnomsorg­en. Det kan handla om att låta barn få sin röst hörd i frågor som berör dem, då det kanske inte är helt självklart för vissa att lyssna på barnen.

Inne i salen tog ett 60-tal barn från Sollentuna Voices ton och sjöng bland annat Lalehs stora hit, ”Goliat”, och avslutade sessionen med författare­n Barbro Lindgrens text, ”Vi är blommor” till tonerna av kompositör­en Georg Riedel.

”Visst är vi glada att vara här” frågade körledaren och fick ett rungande ”Ja” från barnkören.

Det är viktigt att uppmärksam­ma i och med att många fortfarand­e far illa.

 ?? FOTO: RÄDDA BARNEN SOLLENTUNA FOTO: ANTON KYHLBÄCK FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? LJUS. Snart är det 40 år sedan barnagan förbjöds – i Sverige. 40 ljus tändes därför utanför kommunhuse­t. ARRANGÖR. Carina Bindzau och Ulf Lennartsso­n är ordförande i FN-föreningen i Sollentuna och Rädda Barnen Sollentuna, som arrangerad­e evenemange­t i Turebergsh­uset. Förslaget att göra FN:s barnkonven­tion till lag röstade igenom den 13 juni 2018 och väntas träda i kraft den 1 januari nästa år.
FOTO: RÄDDA BARNEN SOLLENTUNA FOTO: ANTON KYHLBÄCK FOTO: ANTON KYHLBÄCK LJUS. Snart är det 40 år sedan barnagan förbjöds – i Sverige. 40 ljus tändes därför utanför kommunhuse­t. ARRANGÖR. Carina Bindzau och Ulf Lennartsso­n är ordförande i FN-föreningen i Sollentuna och Rädda Barnen Sollentuna, som arrangerad­e evenemange­t i Turebergsh­uset. Förslaget att göra FN:s barnkonven­tion till lag röstade igenom den 13 juni 2018 och väntas träda i kraft den 1 januari nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden