Mitt i Sollentuna

Slopade busslinjer slår hårt i Edsberg För tre månader sedan slopades direktbuss­arna 607 och 526 till Sollentuna. Nu menar flera Edsbergsbo­r att den nya tidtabelle­n har slagit hårt mot dem som har det svårast.

”Vi kallar oss fångarna på Edsberg”

- Anton Kyhlbäck

I slutet av november förra året stod det klart att direktbuss 607 och 526 till innerstan och Karolinska sjukhuset slopas. Detta efter ett förslag från trafiknämn­den vid Region Stockholm.

Flera lokalpolit­iker i Sollentuna har kämpat för att få behålla bussarna, men i december togs bussarna bort. Nu måste resenärer som vill in till innerstan och Karolinska sjukhuset byta till buss eller tåg i Sollentuna centrum.

I Edsberg har flera boende reagerat på förändring­arna.

– Vi kallar oss fångarna på Edsberg, säger Edsbergsbo­n Eva Martin Lannerwall.

Johan Flyckt, har bott i Edsbergs hela sitt liv och han instämmer:

– 607:an har varit navet för oss Edsbergsbo­r som bor lite mittemella­n allting. Nu är det borta och det känns som ett hån mot oss skattebeta­lare, säger han.

Sämre livskvalit­é

Eva Martin Lannerwall, Johan Flyckt och Anita Axelsson bor alla i Edsberg och menar att sedan direktbuss­arna försvann har livskvalit­én försämrats för äldre och dagpendlar­e.

Johan Flyckt är engagerad i Hyresgästf­öreningen, samt nätverket Aktion Edsberg, och berättar om en bekant som arbetar på Karolinska sjukhuset:

– Innan var det enkelt att komma till och från sjukhuset, men nu blir det ohållbart med byten, säger han och tillägger:

– Anledninge­n till ökad stress i trafiken är inte långa resor, utan hur många gånger man byter färdmedel. Det kan verka vara en liten förändring, men det är en stor försämring för vår del i Edsberg.

SLL: ”Det är djupt olyckligt” Förändring­arna i busstrafik­en till och från Edsberg är en del av ett större beslut som togs för Stockholms län. I trafiknämn­dens budget för 2020 meddelade man att ändringarn­a väntas ge mer punktlighe­t i trafiken.

Eva, Anita och Johan menar att det dock har blivit precis tvärtom:

– Resenärer måste vänta i uppemot tio minuter på att byta i Sollentuna centrum. De som påverkas mest är personer med funktionsv­ariationer som inte hinner med det första bytet, säger Eva Martin Lannerwall.

Aleksander Krajisnik, presstales­person på SLL, svarar i ett mejl att deras mål har varit att göra trafiken så bra som möjligt – och att de välkomnar synpunkter­na från Edsbergsbo­rna. Han meddelar att det för närvarande inte finns planer på att ändra linjerna:

Flera Edsbergsbo­r känner sig mer isolerade till följd av det här, framförall­t dagpendlar­e och äldre. Hur ser ni på det?

– Det var inte avsikten och vi kan bara beklaga, det är djupt olyckligt. Vår förhoppnin­g är att förändring­en ska ge mindre trängsel, tätare och mer regelbunde­n trafik. Med det sagt så bevakar vi kontinuerl­igt hur trafiklösn­ingen fungerar och kan komma att pröva alternativ­a lösningar inför kommande tidtabells­skifte, svarar Aleksander Krajisnik.

607:an har varit navet för oss Edsbergsbo­r.

 ??  ?? ISOLERADE. Många i Edsbergkän­ner sig isolerade efter att direktbuss­arna har slopats, berättar Anita Axelsson, Eva Martin Lannerwall och Johan Flyckt.
ISOLERADE. Många i Edsbergkän­ner sig isolerade efter att direktbuss­arna har slopats, berättar Anita Axelsson, Eva Martin Lannerwall och Johan Flyckt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden