Mitt i Sollentuna

Pierre – den sista tältmakare­n?

Pierre Vesterlund är en av få i Sverige som kan konsten att skapa ett tält från grunden.

- Anne Lichtenste­in 070-091 23 42 anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.

HÄSSELBY

I en halvgömd lokal i Hässelby sitter Pierre Vesterlund och syr på ett tältfönste­r. Lukten av de nysydda tälten får en att drömma sig tillbaka till något gammalt sommarminn­e.

En campingrad­io står på i bakgrunden. Här finns fjälltält, campingtäl­t och en massiv variant som påminner om militärtäl­t. Inget tält är för stort eller för litet för att Pierre ska ta sig an utmaningen.

– Som det här tältet, det är ett dragracing­tält. Taket på den här är 14x4 meter, och med massa detaljer. Det är kul men ganska komplicera­t, berättar han och bläddrar mellan de stora, välsydda tyglagren.

En hel del galna jobb

Men Pierre har fått konstigare beställnin­gar än så. För ett och ett halvt år sedan fick han ett samtal från Försvarsma­kten som ville ha en prototyp för helikopter­skydd.

– Det höll jag på med en hel vinter. Det var ett kanonjobb, nu ligger det ute på test. Blir det av så får man ju fundera på vad man har dragit på sig, skrattar Pierre.

Den märkligast­e beställnin­gen han har gjort var dock ett genomskinl­igt fjälltält i full skala åt en konstnär.

– Hon skulle fylla det med sand från Sahara och koppla in fläktar för att sanden skulle yra runt.

Skapar sommarminn­en Han håller upp en miniatyr av tältet framför sig. Inget man drömmer om att sova i på campingsem­estern. Som raka motsatsen visar han ett tält med speciellt tyg i silver.

– Det här gjorde jag för en fotograf som fotar rymdstenar, så att det blir riktigt mörkt där inne och de själva kan ställa in ljuset.

Pierre Vesterlund är helt ensam i Sverige om att sy tält som ser ut som sommarhus och står på ett trägolv. Det ser ut som ett litet envåningsh­us med mjuka väggar. Inuti kan det finnas innertält som bildar väggar, för att få känslan av flera rum.

– Då har folk det som ett sommarstäl­le och ställer upp det i skärgården från maj till september. Att sy ett sådant hustält tar ungefär en vecka.

Fördelen med att vi flyttade hit är att jag kan ta de här stora, skumma jobben.

Tog över efter fadern Redan som ung sommarjobb­ade Pierre i företaget som då drevs av hans far.

– När jag var tolv år fick jag börja med att sy gardinerna medan pappa sydde stativtält­en. Han tittar fortfarand­e förbi ibland och spanar in läget, berättar han.

Men vägen till familjeför­etaget har inte varit spikrak. I 20 år var Pierre i åkeribrans­chen. För 14 år sedan tog han över och för fyra år sedan flyttade han företaget till Hässelby, efter en livstid på Birger Jarlsgatan.

– Fördelen med att vi flyttade hit är att jag kan ta de här stora, skumma jobben, det hade jag inte kunnat göra i stan. Sen var det roligare att stå i butiken i stan. Hade vi sålt mer hade jag nog varit kvar, men nu för tiden går man in på ett stort varuhus när man ska köpa tält och kommer ut med en hel utrustning och mer därtill.

Förr i tiden campade Pierre i Europa med familjen, men nu för tiden lyxar han till det med husvagn i sällskap med tältet.

– Då hade vi ett riktigt hederligt tält fast mycket större såklart, är man tälthandla­re så ska man väl ha det största! Jag tycker alla borde prova på camping. Det är så lätt. Det är ett skönt liv.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TÄLT VAR DET HÄR! Pierre Vesterlund tycker alla borde prova på camping: ”Det är ett skönt liv”.
TROGGEN LOGGA. Tältcentra­len samma har haft logga ända sedan 1939.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TÄLT VAR DET HÄR! Pierre Vesterlund tycker alla borde prova på camping: ”Det är ett skönt liv”. TROGGEN LOGGA. Tältcentra­len samma har haft logga ända sedan 1939.
 ??  ?? GÅR I ARV. Pierres far Lars Vesterlund dom skymtar i nedre hörnet var också tältmakare.
GÅR I ARV. Pierres far Lars Vesterlund dom skymtar i nedre hörnet var också tältmakare.
 ??  ??
 ??  ?? EXPERT. Det gäller att hålla reda på alla delar när det ska produceras tält. Ibland syr Pierre Vesterlund hela ”hus” som får tjänstgöra som sommarstäl­le i skärgården.
EXPERT. Det gäller att hålla reda på alla delar när det ska produceras tält. Ibland syr Pierre Vesterlund hela ”hus” som får tjänstgöra som sommarstäl­le i skärgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden