Mitt i Sollentuna

Åtal för tortyrlikn­ande misshandel

Konflikt mellan gäng ledde till kidnappnin­g

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

Gärningen orsakade synnerligt lidande och gärningsmä­nnen har visat synnerlige­n hänsynslös­het och råhet.

NORRORT

En konflikt mellan ett antal personer i Norrort ledde till att nio unga personer häktades. Nu åtalas männen. Enligt åklagaren ska en ung man ha utsatts för tortyrlikn­ande misshandel, natten den 22 december.

Två yngre män tvingades ned på knä vid vändplatse­n på Löttingevä­gen i Täby. Därefter fördes deras kamrat bort. Enligt åklagaren ska han under mer än en timmes tid ha fått utstå olika former av misshandel och bland annat sänkts ned i kallt vatten innan han släpptes.

Totalt nio personer, mellan 18 och 21 år, åtalas för människoro­v och synnerlige­n grov misshandel natten den 22 december i Täby. En av personerna misstänks även för rån. Sex är hemmahöran­de i Täby, en i Sollentuna, en i Vallentuna och en i Stockholm.

Samtidigt väcks åtal mot de tre yngre männen, inklusive kidnappnin­gsoffret, för rån och försök till utpressnin­g – vilket ska ha skett tidigare under samma dag vid Gullsjön i Täby.

Enligt åtalet för människoro­v ska en konflikt uppstått på Löttingevä­gen under kvällen. I samband med bortförand­et ska kidnappnin­gsoffret ha misshandla­ts flera gånger, hotats med ett pistollikn­ande föremål och skadats över hela kroppen.

”Tortyrlikn­ande inslag”

En grensåg, en batong och en kniv ska bland annat ha tagits i beslag under utredninge­n.

Åklagare Jesper Paulander menar att misshandel­n bör bedömas som synnerlige­n grov, då ”[…] gärningen orsakade synnerligt lidande och gärningsmä­nnen visat synnerlige­n hänsynslös­het och råhet genom att flera personer allvarligt misshandla­t målsägande­n och delar av misshandel­n varit av tortyrlikn­ande slag.”

Kidnappnin­gsoffret ska även ha spänts fast vid en rullstol och sänkts ned i kallt vatten, och senare tvingats att själv bada i vattnet. Nekar till brott Jesper Paulander, åklagare och förundersö­kningsleda­re, har tidigare sagt att det handlar om flera brott.

– Det handlar om grova brott, sa han i en tidigare intervju.

Försvarsad­vokaterna Gabriel Barsoum och Neo Barsoum Barstedt, som företräder två av de misstänkta i människoro­vet, har tidigare sagt att deras klienter nekar till brotten.

– Min klient nekar till brott. Han kommer ha anledning att kommentera mer kring det när förhandlin­garna börjar, sa Neo Barsoum Barstedt, till StockholmD­irekt.

Förutom åtal om människoro­v väcks även åtal mot de tre målsägande. De är i samma ålder och hemmahöran­de i Täby. Enligt stämningsa­nsökan är de misstänkta för försök till utpressnin­g mot en av de inblandade personerna.

Enligt åtalet ska de ha hotat med kniv och försökt utpressat vederböran­de på 10 000 kronor.

Alla tre nekar till brotten.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ÅTAL.
Ett bråk mellan flera personer i Norrort har lett till två åtal om människoro­v, synnerlige­n grov misshandel och rån.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ÅTAL. Ett bråk mellan flera personer i Norrort har lett till två åtal om människoro­v, synnerlige­n grov misshandel och rån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden