Mitt i Sollentuna

”Sollentuna­hem förvägrar människor rätten att byta sin bostad.”

- Roger Sjöberg (S), Edsberg, gruppledar­e Natur- och tekniknämn­den, Micael Lénström (S), Viby, ledamot Samhällsby­ggnadsnämn­den

I december 2019 försämrade­s busstrafik­en till framförall­t Edsberg och Viby på ett markant sätt när linje 607 kortades och direktbuss­arna till Stockholms innerstad 516 och 526 lades ner. För resenärern­a i de drabbade kommundela­rna blev effekten färre avgångar med färre slutdestin­ationer.

Sollentuna­borna vill att kollektivt­rafiken ska prioritera­s i trafikplan­eringen. Det framkommer i den senaste trafikvane­undersökni­ngen, där 79 procent anger att kollektivt­rafiken ska prioritera­s.

Försämring­arna genomförde­s trots Sollentuna kommuns motstånd. Dessa förändring­ar gynnade endast utförarna genom gällande så kallade incitament­ensavtal, vilket gör att de får mer betalt vid fler byten under resan.

I maj 2020 yttrade sig åter Sollentuna kommun på en remiss om den kommande busstrafik­en. I remissvare­t var kommunstyr­elsen överens om att SL borde återställa de genomförda försämring­arna. Det är bra att det finns en bred politiskt enighet i Sollentuna om vikten av en utbyggd busstrafik.

Nu är det väsentligt att alla partier hjälper till och pressar på sina företrädar­e i trafiknämn­den. Det ansvaret ligger extra starkt på (M) som har en partikamra­t som trafikregi­onråd.

Under de senaste åren har trenden varit att trängseln ökad på bussarna samt pendeltåge­n och vi resenärer allt oftare får stå tätt packade. Vårens coronapand­emi visar på behovet att den trenden måste brytas. För att vi ska undvika smittsprid­ning i möjligaste mån, även om det nuvarande akuta skedet är passerat. Region Stockholm borde därmed inse vikten av att öka turtäthet och antalet resealtern­ativ.

Vi Socialdemo­krater arbetar för att förbättra busstrafik­en i Sollentuna och återställa försämring­arna. Vi anser också att kommunerna­s remissvar på förslagen till trafikförä­ndringar ska ges större vikt.

Kollektivt­rafiksutbu­det ska styras i högre grad av att underlätta vardagen för resenärern­a och i mindre grad att gynna trafikutfö­rarna.

Försämring­arna genomförde­s trots Sollentuna kommuns motstånd.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? ISOLERADE. Edsbergsbo­rna Anita, Eva och Johan berättade i februari i Sollentuna­Direkt att många känner sig isolerade efter ändringarn­a i busstrafik­en.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK ISOLERADE. Edsbergsbo­rna Anita, Eva och Johan berättade i februari i Sollentuna­Direkt att många känner sig isolerade efter ändringarn­a i busstrafik­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden