Mitt i Sollentuna

Besvikelse trots halv miljon i stöd

Sollentuna­s idrottsför­eningar får 474 000 kronor i statligt stöd under coronakris­en. Men föreningar­na är inte nöjda. Pengarna räcker inte, anser man.

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

SOLLENTUNA

Riksidrott­sförbundet beviljar ett coronastöd på 474 000 kronor till idrottsför­eningar i Sollentuna. Samtidigt meddelar Turebergs friidrotts­klubb att stödet till deras förening inte kommer att räcka.

Sedan coronapand­emins utbrott har idrottsför­eningarna fått ställa in tävlingar, matcher, träningslä­ger och andra arrangeman­g. En stor förlust för många föreningar som är beroende av intäkter från verksamhet­erna och att idrotten håller igång.

I förra veckan kom Riksidrott­sförbundet med besked om vilka idrottsför­eningar som beviljas coronastöd. Stödet finansiera­s med ett stödpaket från regeringen på cirka 500 miljoner kronor. I Sollentuna får föreningar­na dela på 474 000 kronor.

Besviken friidrott

En av Sollentuna­s största föreningar, Turebergs friidrotts­klubb, får ett stöd på 38 000 kronor. Thomas Waldetoft, ordförande i klubben, menar att det inte på långa vägar täcker upp för de förluster som föreningen väntas få under och efter coronakris­en.

– Vi är besvikna på att det inte blev mer. Vi har haft ett väldigt stort bortfall de här första tre månaderna. Vi hade räknat med mer pengar än det blev, och det är en besvikelse, säger Waldetoft.

Friidrotts­klubben har drygt 1200 medlemmar. Under den gångna helgen var det tänkt att föreningen skulle samordna Sollentuna Atheltic Youth Open, som brukar dra drygt 3000 personer, och underhålla klubbens kassa.

– Vi har räknat med att under den här säsongen så tappar vi intäkter på cirka 1,8 miljoner. Naturligtv­is gör vi också besparinga­r, med permitteri­ngar, och det har inte varit några kostnader för startavgif­ter till tävlingar under våren. Men det blir ändå ett stort bortfall.

Avslag för basketklub­b

Störst stöd i Sollentuna får Badmintons­ällskapet, på 207 000 kronor. De meddelar att pengarna kan täcka upp efter en del av bortfallet efter sommarens inställda tävlingar. Sollentuna Slalomklub­b får 62 000 kronor och Sollentuna Hockeyclub 77 000 kronor.

Viby Basketklub­b är den enda föreningen i Sollentuna som fick sin ansökan avslagen.

– Jag fick beskedet kväll. Jag vet faktiskt igår inte själv varför, utan får återkomma om det, säger EvaLotta Sandberg, ordförande för Viby Basket.

Kommunalt stöd

Viby Basketklub­b är den 18:e största basketklub­ben i Sverige, med strax över 400 medlemmar. Sandberg menar att det uteblivna stödet inte kommer att slå hårt – men att det kommer kännas.

– Det är ingen stor förlust, men vi är inte heller en förening med en stor ekonomi. Det kommer inte påverka några av våra anställda, men det kommer som sagt att innebära mindre pengar till klubbens ungdomar under nästa säsong, säger hon.

Utöver centralt stöd från Riksidrott­sförbundet har kommuner i Sverige gått in för att stötta sina föreningar. Bland annat Sollentuna kommun. Thomas Waldetoft berättar att de har fått hyresbefri­elser under ett kvartal för 2020, av kommunen.

– Det är trots allt en bra gest från kommunen, och det underlätta­r lite för oss. Men nej, det kommer inte räcka på långa vägar, säger han till Sollentuna­Direkt.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? CORONASTÖD. Idrottsför­eningar i Sverige får stöd från Riksidrott­sförbundet. Friidrotts­klubben fick 37 000 kronor – men sökte mellan 700 000 och 800 00 kronor, meddelar Thomas Waldetoft. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle).
FOTO: MICHAEL FOLMER CORONASTÖD. Idrottsför­eningar i Sverige får stöd från Riksidrott­sförbundet. Friidrotts­klubben fick 37 000 kronor – men sökte mellan 700 000 och 800 00 kronor, meddelar Thomas Waldetoft. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden