Mitt i Sollentuna

Man dog på häktet – avdelnings­chef dömd

Hovrätten ändrar tingsrätte­ns dom

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

SOLLENTUNA

En avdelnings­chef har dömts i hovrätten för tjänstefel efter att en 23-åring man dött av uttorkning på häktet i Sollentuna för tre år sedan. Men frias från misstanken om vållande till annans död.

Klockan 11.00 meddelades hovrättens dom i det uppmärksam­made målet där en ung man dog av uttorkning på häktet i Sollentuna för tre år sedan. Den tilltalade avdelnings­chefen döms för tjänstefel men frias från misstankar­na om vållande till annans död.

– Man konstatera­r att häkteschef­en har haft ett ansvar och att han varit oaktsam genom att inte ge den häktade vård, säger åklagare Fredrik Ingblad.

En anhörig till den avlidne mannen berättar att de välkomnar domen.

– Det känns bra på ett sätt att han döms för tjänstefel, men samtidigt besviken över att han frias från vållande till annans död. Domen känns på ett sätt som ett avslut. Det är en lättnad, säger hon.

Domen känns på ett sätt som ett avslut. Det är en lättnad.

Ung man dog av uttorkning För tre år sedan dog mannen på väg till sjukhuset efter att hans hjärta stannade. Han hade då suttit häktad under två veckor, misstänkt för rån, och vägrat äta eller dricka vatten. Dödsfallet ledde till ett åtal mot avdelnings­chefen som misstänkte­s för tjänstefel och vållande till annans död.

”Vattnet i cellen var under längre perioder avstängt och han var i övrigt starkt påverkad av psykisk ohälsa” meddelade då Fredrik Tingblad.

Häkteschef­en frias

Chefen på avdelninge­n fick behålla sin tjänst under utredninge­n, men fick nya arbetsuppg­ifter, samtidigt som anställda på avdelninge­n togs in som vittnen i fallet. Enligt vittnesupp­gifter hade vederböran­de fått informatio­n om 23-åringens tillstånd.

Senare i januari, 2019, friades han från alla misstankar.

Mannens anställnin­g utreds Kriminalvå­rdens regionchef i Stockholm, Susanne Wedin, kommentera­r domen.

– Vi ser att vi har brustit i olika avseenden och domen, samt vår utredning, har visat att det förekommit brister i flera avseenden. Det är flera olyckliga omständigh­eter som har spelat roll.

Den numera dömde avdelnings­chefen arbetar inte längre på häktet, men har fått behålla sin anställnin­g. Wedin berättar att hans tjänstgöri­ng på myndighete­n kommer att utredas vidare, i ljus av domen.

Hon påpekar även att kriminalvå­rden arbetat fram nya rutiner efter händelsen, 2017.

– Vi har haft anledning att skärpa upp ordentligt. Vi har genomfört utbildning­sinsatser för att öka kompetense­n kring psykisk ohälsa, säger hon till Sollentuna­Direkt.

Den avlidne 23-årige mannens anhörige kritiserar samtidigt myndighete­ns hantering av ärendet. Hon menar att kriminalvå­rden i ett tidigare skede borde avskilt chefen från sin arbetsplat­s under utredninge­n.

– Det sände fel signaler och påvisar att de håller ryggen om sina anställda, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden