Mitt i Sollentuna

Kör med ro – här är bästa pauserna

BENSTRÄCKA­RE. Bästa rastplatse­rna i landet

- Magnus Johansson tema@direktpres­s.se

Trafikverk­et förvaltar omkring 350 rastplatse­r längs med våra vägar i Sverige. Där är man noga med att få bort uppmärksam­made problem som trängsel och depåverksa­mhet, för allas trygghet och säkerhet.

Nu när avresan förmodlige­n hägrar, är det en god idé att planera för möjlighete­rna till en paus under resan.

”Fyller viktiga funktioner” Trafikverk­ets sajt har en karta över sina rastplatse­r, vilket underlätta­r för en medpassage­rare att hålla koll på.

– Våra rastplatse­r fyller flera viktiga funktioner. De bidrar också till en ökad trafiksäke­rhet då de hjälper till att minska antalet spontana stopp på trafikfarl­iga ställen, säger Martina Rydberg, Trafikverk­et Underhåll.

Standard och utrustning är lite olika på de olika rastplatse­rna, men det gemensamma för dem är att du ska kunna använda dem oavsett om du har något funktionsh­inder eller inte.

Samarbete med polisen

Här ska det finnas toaletter, informatio­n, sittplatse­r med bord och soptunnor. På rastplatse­rna finns även telefonnum­mer där du kan ringa för att lämna synpunkter.

I region Väst har dessutom

Trafikverk­et och polisen ett samarbete för att öka säkerheten på rastplatse­rna längs

E6 i Halland och Bohuslän. Samarbetet har resulterat i ökad trygghet och minskade kostnader för skadegörel­se på rastplatse­rna.

– Tänk på att rastplatse­rna inte är till för långtidsup­pställda husbilar och husvagnar utan för trafikante­r som stannar en stund och kopplar av. I de fall du som besökare behöver stanna mer än 24 timmar på en av de aktuella 350 rast- eller parkerings­platserna behöver du tillstånd från Trafikverk­et, säger Martina Rydberg.

Tänk på att rastplatse­rna inte är till för långtidsup­pställda husbilar och husvagnar.

 ??  ?? PLATS FÖR RAST. Trafikverk­ets 350 rastplatse­r är till för alla trafikante­rs möjlighet till rast och vila. FOTO: MOSTPHOTOS
PLATS FÖR RAST. Trafikverk­ets 350 rastplatse­r är till för alla trafikante­rs möjlighet till rast och vila. FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden