Mitt i Sollentuna

Kommunen hanterar boende som livegna

- Thomas Axelsson, ordförande Hyresgästf­öreningen Sollentuna, boendeutve­cklare Hyresgästf­öreningen Stockholm

Från hyresgästf­öreningen får vi nu oroande signaler från hyresgäste­r hos det allmännytt­iga bostadsbol­aget Sollentuna­hem om att man rutinmässi­gt förvägrar människor rätten att byta sin bostad. Detta också kopplat till att det är svårt att få en dialog med ansvariga tjänstemän i ärendet. När kontakt ändå lyckas upprättas följs den av en korthuggen och otrevlig ton med argument som ”Det spelar ingen roll vad du vill”.

I samband med detta hänvisar Sollentuna­hem till en, vad vi menar, övertolkni­ng av kravet på beaktansvä­rda skäl för att man ska få byta lägenhet. Med Sollentuna­hems tolkning så hade statarna det bättre trots att de levde under slavliknan­de förhålland­en fram till 1944. De fick i alla fall flytta en vecka i oktober varje år. En annan liknelse är att om du hyr en röd bil och vill ha en blå så nekar bilfirman dig denna rättighet p g a bristen på beaktansvä­rda skäl.

Vi menar från Hyresgästf­öreningen att allmännytt­iga bostadsbol­ags roll är att underlätta för våra medborgare och hyresgäste­r. De ska erbjuda lägenheter, möjlighet att byta lägenhet och möjlighet att välja efter önskemål på boendet. Målet om individens frihet bör väl ändå gälla även hyresgäste­r, eller har Sollentuna­hem och ägaren Sollentuna kommun börjat se oss som en andra klassens medborgare. En grupp som bara finns till för att utnyttjas i ett cyniskt system.

Johan Flyckt,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden