Mitt i Sollentuna

Han hör de ungas röster

LYSSNAR. Bashar Tancro Hussein fick årets trygghetsp­ris för sitt arbete med Sollentuna­s unga. ”En nyckel är att vara ödmjuk och lära känna ungdomarna”, säger han.

- Berättat för: Anton Kyhlbäck | Foto: Mikael Andersson

”En sommar på gatan där jag kommer från, Malmvägen, kom vi på att starta en fotbollstu­rnering. I brist på saker att göra där vi bodde tog vi själva tag i saken. Det blev något fantastisk­t där hundra barn och unga deltog i turneringe­n och spelade fotboll tillsamman­s. Turneringe­n var så lyckad att vi ville göra något mer, och då startade vi Möjlighete­rnas plats där unga idag får hjälp med att söka jobb, börja plugga eller förverklig­a andra idéer.

Mitt namn är Bashar Tancro Hussein och jag jobbar med att stötta unga och hjälpa dem in i arbetslive­t. Jag har sett hur viktigt ett jobb kan vara, och hur glad en ungdom blir när de går från att inte göra något vettigt till att gå på jobbinterv­ju eller skriva klart ett CV. Min drivkraft i det kommer från att jag, som äldst av sex syskon, var tvungen att hjälpa mina föräldrar som hade svårt med svenska språket när vi var barn.

Fotbollen har också varit en räddning för mig, som för många. Det gav mig ett sammanhang och visade värdet i att ha ett mål, något att sikta på. I skolan fick jag nya perspektiv, genom att träffa nya människor, och att jag kunde plugga vidare. Allt det här var möjligt för att jag hade vuxna som trodde på mig, och det är något jag vill kunna ge tillbaka.

Ungdomar vill göra väldigt mycket. Men de är usla på att ta tag i saker. Då gäller det att vuxenvärld­en går in och stöttar. Som ett exempel har vi nu i juni tillsamman­s träffats, två föreningar på Malmvägen, för att grilla, spela fotboll och städa tillsamman­s med alla som bor på gatan. Det är inget revolution­erande – men en enkel idé kan göra mycket.

Vi ser tydliga mönster när ungdomar faller in i utanförska­p. Avsaknad av skolbetyg. Tidig kontakt med socialtjän­st och rättsväsen­de. Ändå tillåter vi dem att hamna snett. Vi måste bli bättre på tidiga insatser, och även hjälpa ungdomarna att hjälpa sig själva, så vi får starka barn istället för trasiga vuxna.

Alla ungdomar är olika, även om deras situatione­r kan se likadana ut. Det är viktigt att vi skapar en vardag så att de själva kan välja mellan flera olika saker att fylla sin vardag med, något som passar varje person. En nyckel i det här är att vara ödmjuk och lära känna ungdomarna. Sommaren är ett bra tillfälle att skapa nya möten mellan människor och skaffa nya intressen.

Vi behöver mindre snack och göra mer.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden