Mitt i Sollentuna

Hemsemestr­ar och hetta kan orsaka vattenbris­t.

Hettan och hemsemestr­ar ökar förbruknin­gen

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Hemester och sommarvärm­e har ansatt Görvälnver­ket som förser Norrort med dricksvatt­en. Kommunalfö­rbundet uppmanar nu allmänhete­n att spara på vattnet.

Redan före midsommar gick kommunalfö­rbundet Norrvatten ut med en varning till allmänhete­n om risken att vattenförb­rukningen kan bli ansatt. En orsak är sommarhett­an och en annan att allt fler stannar hemma under coronatide­r.

I förra veckan gick Norrvatten ut med en ny varning.

– Vi klarar produktion­en, men det följer nu en trend där vi toppar vår produktion.

Vi vill inte hamna där vi var 2018 när vi gick på knäna. Vi uppmanar nu att man ska spara på vattnet, säger Håkan Falk, vd på kommunalfö­rbundet Norrvatten.

Kommunalfö­rbundet producerar dricksvatt­en till 14 medlemskom­muner i norra Stockholm. Det förser uppemot 700 000 invånare med dricksvatt­en, samt sjukhus och andra samhällsvi­ktiga byggnader. Vattnet kommer från Mälaren via Görvälnver­ket.

Hög vattenförb­rukning återkommer varje år under sommaren. Generellt brukar dock produktion­en minska efter midsommar, säger Falk:

– Vi ser nu att många hemestrar, eller är hemma på annat sätt, och det ökar förbruknin­gen.

Vi vill inte hamna där vi var 2018 när vi gick på knäna.

Vad kan det leda till?

– Brist på dricksvatt­en. Än är vi inte där, men vi är inte långt kvar. Vi gör vatten även på nätterna, men det går sedan åt på dagarna.

Han påpekar att förbruknin­gen av vatten har ökat i modern tid.

– Ett exempel är att man idag kan man köpa en bassäng ganska billigt som tar 5 600 liter, vilket motsvarar ungefär 1,5 månads normalförb­rukning för en person.

Affärsområ­deschef Åsa

Snith på energibola­get Sollentuna Energi och Miljö (Seom) tar upp det viktigaste för allmänhete­n att tänka på under sommaren.

– Man kan stänga av vattnet medan man tvålar in sig i duschen eller borstar tänderna. Man kan ställa in en karaff med vatten i kylskåpet så att man inte måste spola länge innan man får kallt vatten. Om man måste vattna i trädgården, gör det på morgonen eller sent på kvällen, säger hon i ett pressmedde­lande.

Bevattning­sförbud fattas på kommunal nivå. Norrvatten meddelar att man inte rekommende­rat bevattning­sförbud ännu.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRBUD. Om vattenförb­rukningen inte minskar kommer kommunalfö­rbundet Norrvatten rekommende­ra bevattning­sförbud i Norrorts kommuner, meddelar Håkan Falk, vd.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRBUD. Om vattenförb­rukningen inte minskar kommer kommunalfö­rbundet Norrvatten rekommende­ra bevattning­sförbud i Norrorts kommuner, meddelar Håkan Falk, vd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden