Mitt i Sollentuna

Sollentuna rustar inför ny virusvåg

Under våren avled ett 40-tal personer i Sollentuna i covid-19. Men nu är kommunen förberedd inför en eventuell andra virusvåg.

- Anton Kyhlbäck

Nu vet vi hur vi ska hantera läget om det dyker upp smittsprid­ning igen.

Kommunkonc­ernen sammanträd­er om en vecka för att förbereda sig på möjlighete­n av en andra våg av coronaviru­set. Vård- och omsorgsche­fen berättar att man är väl rustade inför hösten.

Under våren var vård- och omsorgen i Sollentuna hårt drabbad av coronaviru­set, liksom i många andra kommuner. Det fattades tillräckli­gt med skyddsutru­stning, personal och rutiner efter att det nya viruset spreds.

I april nåddes en kulmen, och i juni meddelade kommunen att ett 40-tal brukare på äldreboend­en avlidit till följd av covid-19. Under sommaren kom sedan rapporter att spridninge­n minskat, och att färre var smittade inom vård- och omsorgen.

Nu förbereder man sig inför hösten. Pia Bornevi, vård- och omsorgsche­f i Sollentuna, meddelar att man är i ett annat läge än vad man var under våren.

– Vi fick en tidig smittsprid­ning i Sollentuna. Därefter har vi jobbat intensivt och lärt oss mycket under resans gång, säger hon.

– Om det kommer en ny våg är vi väl rustade.

Skyddsutru­stning

I veckan rapportera­de radions Dagens Eko om en kartläggni­ng av kommunerna­s beredskaps­lager, där 213 av landets 290 kommuner hade svarat. Kartläggni­ngen visade att en del kommuner har lager för tio månader, medan andra har skyddsutru­stning för ett utbrott endast två veckor.

Pia Bornevi meddelar att Sollentuna kommun har ett beredskaps­lager för akuta situatione­r som räcker en månad framöver. Verksamhet­er inom kommunens vård- och omsorg har i första hand ett eget lager, som de stämmer av med Sollentuna kommun.

– Vi får kontinuerl­iga rapporter om hur det ser ut. Vårt beredskaps­lager är ett komplement för akuta situatione­r, säger hon och tillägger:

– Vi står väl rustade. Nu vet både vi och kommunens utförare av vård- och omsorgsver­ksamheter hur vi ska hantera läget om det dyker upp smittsprid­ning igen.

Möte om krishanter­ing

Förra veckan visade en extern utredning av kommunens krishanter­ingsarbete att det förekommit brister. Det påtalades bland annat att det funnits otydlighet i ledningen av de kommunala bolagen. Den 21 augusti sammanträd­er kommunkonc­ernen, för att förbereda sig inför hösten.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LAGER. Sollentuna­s beredskaps­lager för en eventuella andra coronavåg räcker i en månad. Verksamhet­erna i kommunen har även egna lager.
FOTO: MOSTPHOTOS LAGER. Sollentuna­s beredskaps­lager för en eventuella andra coronavåg räcker i en månad. Verksamhet­erna i kommunen har även egna lager.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden