Mitt i Sollentuna

Kanonsomma­r för kanotklubb­en

Hemsemestr­ar och sociala avstånd har inneburit en rekordsomm­ar för Sollentuna kanotsälls­kap.

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

 Sollentuna kanotsälls­kap har haft en rekordsomm­ar trots coronapand­emin. Att många vill prova på något nytt när semestern är inställd kan vara en orsak, menar sällskapet.

NORRVIKEN

På med flytvästen. Av med skorna och strumporna. Upp på brädan och ut på vattnet. Så har förmiddage­n sett ut för många grundskole­barn som har fått prova på att paddla i Norrviken.

Vi var på plats på Sollentuna kanotklubb i veckan för att ta tempen i strålande sol och en vindstilla vik. Bröderna Resman, Theodor, 10, och Vilgot, 13, stod redo med mamma för att testa på stand up paddle (SUP).

– Det gör inte så mycket om man ramlar i. Det gör det bara roligare, säger Vilgot Resman.

Fler besökare än i fjol

I början på året uppstod diskussion­en på kanotsälls­kapet om att förbereda sig på en säsong med färre antal besökare, precis som skridskokl­ubben under vintern hade fått uppleva. På grund av pandemin spekulerad­es det i att färre turister kunde innebära färre som ville paddla. Så blev det inte. Under sommaren har kanotsälls­kapet sett en kraftig ökning av besökare. Ketil Turner, styrelseme­dlem och kassör, berättar att man under juni och juli haft ungefär 50 procent fler besökare än under samma månader 2019.

– Vi har slagit alla rekord. Det har visserlige­n ökat för varje år, men inte så här mycket. Vi trodde att det skulle bli en dålig sommar, men det visade sig bli tvärtom, säger han.

Tar minisemest­er hemma Knappt tio minuter efter startskott­et står tio barn på var sin SUP-bräda, under uppsikt av en ungdomsled­are på land, och en ute på sjön. Fredrik Montgomery håller ställninga­rna på land och hjälper barnen hitta rätt.

– Min personliga gissning är att många vill testa på saker när deras planer på att resa inte blivit av på grund av covid-19. Som en minisemest­er hemma, säger han.

Vännerna Shantanu Bordoloi och Naveen Karandicar håller uppsikt på sina respektive barn från bryggan. Shantanus son, Nishan, ramlar i vattnet men hålls vid vattenytan med sin flytväst. Han tar sig snabbt upp på brädan igen.

– Är du okej, ropar Naveen.

– Självklart är jag det. Att simma är roligare än att paddla, svarar Ishan, 11.

Har ni haft någon inplanerad semester som inte blivit av på grund av corona?

– Jag skulle åkt för att hälsa på min syster i USA, Chicago. Men det blev inte av. Men vi har varit i Småland, och testat på kanot, och i Karlstad, säger Naveen

Karandicar som annras bor i Vällingby.

Ny anläggning

Under sommaren har klubben i snitt på uppemot 50 besökare om dagen, och upp till 100 under varma dagar. Ett besökstryc­k som har gjort att vissa har fått stå i kö, berättar Ketil Turner på klubben.

Under hösten väntas dock Sollentuna kanotsälls­kaps och Skridskokl­ubbens anläggning rivas, för att helt byggas om – vilket vi tidigare har rapportera­t om. Då kan det bli uppemot 250 kanotplats­er, jämför med dagens 60.

– Då kan vi verkligen satsa på en gedigen ungdomsver­ksamhet. Det blir helt nya förutsättn­ingar, säger Ketil Turner.

Det gör inte så mycket om man ramlar i.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TESTAR. Filippa Blomqvist, 10, och hennes bror Maximilian skulle egentligen åkt till Legoland i sommar. Istället har de provat på saker, som att åka SUP.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TESTAR. Filippa Blomqvist, 10, och hennes bror Maximilian skulle egentligen åkt till Legoland i sommar. Istället har de provat på saker, som att åka SUP.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SUP. Nishan, 11, ett av tio barn som testade paddla SUP under en förmiddag i veckan. Bröderna Theodor och Vilgot berättar att de har kunnat träffa mer kompisar den här sommaren.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SUP. Nishan, 11, ett av tio barn som testade paddla SUP under en förmiddag i veckan. Bröderna Theodor och Vilgot berättar att de har kunnat träffa mer kompisar den här sommaren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden