Mitt i Sollentuna

Synskadade golfare får ledsagning.

”Jag var på väg att lägga av med golfen”

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

Vi är först i Sverige med det här konceptet.

Alla kan spela golf om viljan finns. Det menar paragolfen­s företrädar­e som under det senaste året har sett sin verksamhet växa sig starkare.

Sedan 2016 har golfaren och Sollentuna­bon Michael Burman med kollegor arbetat för att skapa en plats för personer med funktionsh­inder inom golfen. Under fjolåret började de efter mycket arbete se en ljusning och siktar nu på att nå ännu fler.

Alla kan spela golf, om man skapar förutsättn­ingar för det, är föreningen­s budskap.

– Vi vill träffa andra golfklubba­r här i Stockholm för att visa hur vi tränar i ledsagning, och sprida det vi har lärt oss, säger Michael Burman.

En av paragolfen­s aktiva medlemmar är Jan Ahlén. Han har en medfödd synskada som de senaste åren blivit allt värre. Från att ha haft 20 procent nedsatt syn har han idag bara ungefär 7 procent av sitt synfält kvar.

För ungefär fyra år sedan träffade han Michael Burman.

– Jag var på väg att lägga av med golfen. Men så träffade jag Micke. Sedan dess har jag varit med, och det har gjort att jag har kunnat fortsätta spela, säger Jan Ahlén.

Ledsagning för synskadade

Idag har föreningen ett 20-tal aktiva medlemmar.

Sollentuna­bon och ledsagare för paragolfen, Barbro Andersson, har spelat golf under merparten av sitt liv. Hon berättar hur en ledsagare ska göra för att kunna hjälpa till på ett profession­ellt sätt.

Det handlar om att både förstå golf – och personen man arbetar med.

– Då kan faktiskt en person med funktionsh­inder få ut nästan lika mycket av golfen som en person utan hinder, säger Barbro Andersson.

”Först med paragolf”

Sedan starten har paragolfen på Sollentuna­s Golfklubb fått stöd från både kommunen, medlemmar och ett tiotal företag. Det har gjort att Sollentuna Golfklubb kunnat utveckla paragolfen, påpekar

– Vi är först i Sverige med det här konceptet,säger Michael Burman.

Ett nytt samarbete är med stiftelsen Viggo Foundation, där den kända komikern Måns Möller är initiativt­agare. Stiftelsen arbetar för att barn med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar ska aktiveras.

Grundaren Michael Burman påpekar att det idag inte är möjligt att få hjälp överallt – vilket Jan Ahlén håller med om.

– Det är många som hankar sig fram. Det här är inte bara viktigt för barn och vuxna med olika hinder, utan även för vanliga golfare som påverkas när åldern kommer, säger Michael Burman.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? SYNSKADAD. Vännerna Jan Allén, som är synskadad, och Michael Burman, som är ledsagare, på ranchen, Sollentuna golfklubb.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK SYNSKADAD. Vännerna Jan Allén, som är synskadad, och Michael Burman, som är ledsagare, på ranchen, Sollentuna golfklubb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden