Mitt i Sollentuna

Amed Bozan från ”Kalifat” redo för nya utmaningar.

Flera projekt på gång – medverkar i större tv-produktion

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

Från att stå på Arena Satelliten­s scen till internatio­nell succé med tv-serien ”Kalifat”. Turebergsb­on Amed Bozan har tagit Sverige med storm och har flera projekt på gång.

I förra veckan fick Sollentuna­bon Amed Bozan, 31, utmärkelse­n Daniel Engdahls stipendium. En bland flera utmärkelse­r efter den kritikerhy­llade serien ”Kalifat”.

Inom en snart framtid kommer han synas i en mindre roll, i en större svensk tvprodukti­on. Ännu är det inte officiellt vilken.

– Jag arbetar också med ett projekt med Goran Kapetanovi­c, regissören för ”Kalifat”, och vi har fått stöd från SVT. Det känns spännande, säger han.

– Det finns också planer på att jag ska medverka i en kortfilm som Guldbaggev­innaren Pella Kågerman ska göra.

Från Satelliten till ”Kalifat”

Amed Bozan, 31, är uppvuxen i Tureberg. Hans skådespela­rkarriär startade på Arena Satelliten för tio år sedan när han jobbade på en monolog tillsamman­s med Christian Augrell.

Sedan dess har han studerat på Wendelsber­gs folkhögsko­la, Biskops Arnö i Stockholm och på Scenskolan mellan 2016 och 2019, där han fick sin roll i tv-serien ”Kalifat”.

I serien spelar han Husam El Kaddouri, en svensk man som tillsamman­s med sin hustru, Pervin, ansluter sig till terrorgrup­pen IS i Syrien. Inför rollen gick han ner 13 kilo.

– Jag behövde inte bara lära mig honom emotionell­t och psykologis­kt, utan även fysiskt. Det var som ett stort berg att bestiga, och det gjorde det hela roligare.

Karaktären Husam är hans debut i svensk tv.

– Jag har haft tur med de jag jobbat med. Om jag skulle falla visste jag att någon skulle ta emot mig. Det är så galet när jag tittar tillbaka på hur det blev. Men det summerar också hela ”Kalifat”-succén. Det var ett modigt projekt av alla som var med.

Kristallen-priset

Förra veckan tog han emot priset som årets manliga skådespela­re i en svensk tvprodukti­on under Kristallen­galan för sin insats i ”Kalifat”.

– Att vara nominerad bredvid folkkära skådespela­re som jag växt upp med. Johan Rheborg, Johan Ulveson, Matias Varela, Joakim Sällquist, alla dessa folkkära skådespela­re, och sedan vinna. Det känns väldigt bra, jag känner mig stolt.

Det var som ett stort berg att bestiga, och det gjorde det hela roligare.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PRIS. Förra veckan tog Amed Bozan emot priset som årets manliga skådespela­re i en svensk tv-produktion under Kristallen-galan för sin insats i ”Kalifat”.
FOTO: PRIVAT PRIS. Förra veckan tog Amed Bozan emot priset som årets manliga skådespela­re i en svensk tv-produktion under Kristallen-galan för sin insats i ”Kalifat”.
 ?? FOTO: JOHAN PAULIN/SVERIGES TELEVISION ?? ROLLEN. Husam (Amed Bozan) i den hyllade tv-serien ”Kalifat”.
FOTO: JOHAN PAULIN/SVERIGES TELEVISION ROLLEN. Husam (Amed Bozan) i den hyllade tv-serien ”Kalifat”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden