Mitt i Sollentuna

Tvärbanans Kistagren

- Emma Löf Hagström Hållplatse­r:

NORRORT

Tvärbanan ska få en Kistagren och byggas ut från Ulvsunda till Helenelund. För att kunna genomföra arbetet måste E4:an ledas om tillfällig­t vid Kista, något som kommer att påverka trafikante­r.

Tvärbanan ska byggas ut med åtta kilometer från norra Ulvsunda via Bromma flygplats, Kista och vidare till Helenelund. För att den ska kunna passera under motorvägen mellan Kista och Helenelund behöver befintlig vägport under E4:an breddas, och därmed måste trafiken tillfällig­t ledas om.

– Den ska ledas ut och runt där det i dag finns en parkering, säger Erika Björnsson på Trafikkont­oret.

”Kommer påverka trafiken” Flödet av gång- och cykeltrafi­kanter på den aktuella platsen är relativt hög, då Kistagånge­n som börjar vid vägporten är en del i ett regionalt cykelstråk, och utgör en av få kopplingar mellan Kista och Sollentuna. Dessutom passerar många människor dagligen platsen, när de rör sig mellan Helenelund­s station och arbetsplat­serna i Kista.

Både dessa och biltrafike­n kommer påverkas, berättar Erika Björnsson.

– Det kommer påverka trafiken. Dels bilister på E4:an lokalt, men även gång- och cykeltrafi­kanter eftersom det kommer bli tillfällig­a omledninga­r. Ambitionen är dock självklart att göra det så bra som möjligt för alla, men det är klart det kan stundtals bli lite krångligar­e än vanligt att ta sig fram, säger hon.

200 träd måste huggas ner SL planerar att utbyggnade­n för hela sträckan ska vara klar till år 2023, men tidigare i veckan rapportera­de vi om att bygget av tvärbanan kan försenas, eftersom ett spanskt bolag överklagat upphandlin­gen av etapp två.

När man kommer börja leda om trafiken är därför oklart.

I samband med omledninge­n påverkas ungefär 200 träd. SL ska utföra en naturvärde­sinventeri­ng för naturområd­en som ska godkännas av staden innan dessa får avverkas.

De måste även ta fram förslag till återställa­nde av berört naturområd­e, så att det i framtiden kan uppnå liknande karaktär som i dag.

BYGGE.

Det kan stundtals bli lite krångligar­e än vanligt att ta sig fram.

● Norra Ulvsunda, Bromma Blocks, Bromma flygplats, Solvalla, Rissne, Ursviks torg, Ursvik norra, Ärvinge, Kista

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? E4:an kommer tillfällig­t att ledas om vid Kista, i samband med bygget av tvärbanans Kistagren.
FOTO: MOSTPHOTOS E4:an kommer tillfällig­t att ledas om vid Kista, i samband med bygget av tvärbanans Kistagren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden