Mitt i Sollentuna

De vill väcka liv i Edsbergs kultur

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

Förre helgen öppnade den nystartade föreningen Open Space sina lokaler på Edsbergs torg, där demokratis­k konst ska väcka kulturen till liv i stadsdelen.

Sedan hösten har ett antal personer smidit planer på att göra något nytt och annorlunda för och i Edsberg.

Förra lördagen öppnade Open Space portarna till sina nya lokaler på Edsbergs torg 18 med en konstutstä­llning. Konstnärer­na Sofia Findahl, Mi Tjio och Hans Davis är trion bakom i projektet. Sofia Findahl kom på idén under hösten, efter nedläggnin­gen av Edsviks konsthall.

– Det är ett exempel på en plats som har varit viktig för folk och utan den kände jag att något annat behövde starta för att ge tillgång till kultur i närområdet igen. Det är viktigt både för demokratin och för välmåendet hos människor, säger Sofia Findahl.

Livemålnin­g på fasaden Ett flertal utställnin­gar och tillställn­ingar planeras under hösten. Open Space berättar att de kommer ha öppet på fredagar, lördagar och söndagar.

Den nuvarande utställnin­gen är ett samarbete med konstnären Bim Eriksson och pågår under två veckor, berättar Hans Davis.

Konstproje­kten med Open Space är en del av ett samarbete med det kommunaläg­da fastighets­bolaget Sollentuna­hem, som stödjer föreningen med hyreskostn­ader.

Fram till januari väntas Open Space hålla till i lokalerna.

– Det här blir inte bara en konsthall. Vi vill involvera Edsbergsbo­rna. Tanken är att sänka trösklar, bygga broar och att folk ska känna sig välkomna, säger Hans Davis.

Trygghetsk­änsla Hyresgästf­öreningen i Sollentuna har också varit en del av samarbetet. Förutom Open Space har man stött ett annat projekt för ungdomar, Adolescenc­e.

Ordförande­n i hyresgästf­öreningen, Johan Flyckt.

– Vi saknar något sedan man rev musikhuset Galaxen. Kulturella projekt skapar relationer, gör att grannar pratar med varandra och känner mer för sitt område. Det är sådant som skapar trygghet i ett område.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TRION. Hans Davis, konstpedag­og och konstvetar­e, Mi Tjio, textilkons­tnär och utbildad i frikonst, och Edsbergsbo­n Sofia Findahl, scenograf och textilkons­tnär.
FOTO: PRIVAT TRION. Hans Davis, konstpedag­og och konstvetar­e, Mi Tjio, textilkons­tnär och utbildad i frikonst, och Edsbergsbo­n Sofia Findahl, scenograf och textilkons­tnär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden