Mitt i Sollentuna

Polisens vädjan efter våldtäkt i friluftsom­råde

- Ella Söderberg

I somras skedde en uppmärksam­mad våldtäkt i Skavlöten, Täby. Ingen har gripits för brottet och polisen är fortfarand­e i behov av tips från allmänhete­n.

Det var vid 18-tiden den 28 juni i år som en kvinna i 30-årsåldern var på väg från Skavlötens badplats i Täby. På gångvägen blev hon attackerad av en man och indragen i ett skogsområd­e intill. Där blev hon enligt polisen våldtagen under knivhot.

Enligt polisen utförs de flesta våldtäkter av någon i ens bekantskap­skrets eller nära relation. Men ungefär fem procent av anmälninga­rna rör överfallsv­åldtäkter. För tillfället utreder sexualbrot­tsgruppen fem överfallsv­åldtäkter som skedde i somras. Den i Täby, en i Spånga, en i Tensta och två i Märsta.

Händelsen i Täby är ett typiskt tillvägagå­ngssätt vid en överfallsv­åldtäkt enligt Niklas Kraft, även om det vanligaste är att det sker sena kvällar och nätter när det är lite folk ute.

– Det är slumpen som avgör om det blir av eller inte. Gärningsma­nnen söker en lämplig kvinna att följa efter. Det som gör att det här ärendet sticker ut är just tidpunkten, och att det skedde på en plats där det rör sig mycket folk.

Koppling till annat fall

I Täbyfallet finns ingen gripen, men polisen gick tidigt ut med en fantombild av den misstänkta gärningsma­nnen. Man har nämligen kopplat honom till en i princip identisk händelse som skedde i Uppsala 2018. Fallet var också med i förra veckans tv-program Efterlyst, eftersom polisen behöver få in tips.

– Vi har säkrat spår men vi har inga uppenbara iakttagels­er från själva gärningarn­a mer än från kvinnorna själva. Att gå ut med en fantombild är ett sätt att öka engagemang­et hos allmänhete­n, och det blir en tydlig kanal in till polisen. Det finns alltid någon som känner någon, som känner honom, säger Niklas Kraft.

Den som har gjort iakttagels­er kring fallen kan mejla sexualbrot­tsgruppen. sollentuna@polisen.se eller ringa 114 14.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden