Mitt i Sollentuna

Ökat stödbehov – men lägre bidrag Om Indra

- Anton Kyhlbäck INDRA. Indra Volontärer

Indra Queer Trans & Tjejjour ser ett ökat behov av stöd till unga. Nu larmar man om ekonomisk kris i verksamhet­en när föreningss­tödet krymper.

Sedan 2008 har Indra Queer Trans & Tjejjour haft en verksamhet på Arena Satelliten, där man ger stöd åt unga tjejer och transperso­ner.

Under året har de sett ett ökat behov samtidigt som deras ekonomiska stöd har minskat.

– Vi är i ett läge där vi har en ekonomisk kris, säger Emilia Eriksson.

– Vi har sett en ökning av 40 procent fler stödsamtal. Fler hör av sig och många mår sämre. Samtidigt kan vi inte ta in vikarier. Vi har färre personal när fler behöver stöd.

Större behov av stöd Jouren har tre anställda och cirka 30 volontärer. Under 2020 har de haft cirka 800 stödsamtal, ungefär 200 fler än samma period 2019.

– Till 2019 fick vi sänkt stöd från Sollentuna kommun med ungefär 100 000 kronor, och sedan minskade stödet från Socialstyr­elsen eftersom fler föreningar sökte samma bidrag.

Opposition­srådet Joakim Jonsson (S) menar att jourens arbete är viktigt på flera sätt.

– Eleverna själva kan ta kontakt, om de känner behov av att prata. Det skapar både tillit och självkänsl­a hos våra ungdomar och barn. Det är otroligt viktigt och man borde göra mer från kommunen för att stödja det, säger han.

Inget besked om ökat stöd Socialnämn­dens ordförande, Seppot Karmitsa (KD), ger inget svar på om jouren kan få ökat stöd.

Han instämmer i att jourens arbete är viktigt - men att alla ansökninga­r om stöd bedöms enligt samma regelverk: ”Socialnämn­den kommer att dela ut föreningsb­idrag som vanligt inför 2021”, skriver han i ett mejl.

Planer läggs på is

Jourens verksamhet­er är samtalsstö­d via telefon, chatt och individuel­la samtalsgru­pper. Man arbetar även preventivt på skolor och med föreläsnin­gar.

En konsekvens blir att den individuel­la hjälpen på jouren blir sämre, menar Emilia Eriksson. En tjänst som kurator kan försvinna.

– Vi har samtalsgru­pper som får stå tillbaka. Vi får också lägga det preventiva arbetet på is, samtidigt som vi tycker att det blir viktigare att arbeta långsiktig­t.

● Queer Trans & Tjejjour är en ideell förening som utifrån en feministis­k värdegrund arbetar för att minska ojämlikhet.

● får en utbildning i ledarskap samt kunskaper om den problemati­k som är vanlig hos unga.

Fler hör av sig och många mår sämre. Samtidigt kan vi inte ta in vikarier.

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? KRITISK. Gruppledar­e Joakim Jonsson (S) anser att Indra bör få mer stöd för sitt arbete.
Emilia Eriksson, en av de tre anställda på Indra Queer Trans & Tjejjour, berättar att de lägger planer inför hösten på is – på grund av för lite pengar.
FOTO: PRESSBILD FOTO: ANTON KYHLBÄCK KRITISK. Gruppledar­e Joakim Jonsson (S) anser att Indra bör få mer stöd för sitt arbete. Emilia Eriksson, en av de tre anställda på Indra Queer Trans & Tjejjour, berättar att de lägger planer inför hösten på is – på grund av för lite pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden