Mitt i Sollentuna

Mitt mål är att vinna När jag har tagit på mig racingkläd­erna försvinner jag in i min egen värld.

Almathea älskar att köra snabbt. Hon har kört dragracing sedan hon var åtta år och kommer nu upp i 100 kilometer i timmen på fyra sekunder.

-

Mitt namn är Almathea Granholm. Jag är 13 år, bor i Rotebro och har kört dragracing sedan jag var åtta år gammal. Jag har nyligen fått en ny motor, som gör 100 km/h på fyra sekunder, och har alltid älskat att köra snabbt.

Nästan hela min familj kör dragracing. Det började med att morfar Åke köpte en Pontiac LeMans och min mamma Marita fastnade för sporten som 18-åring.

Idag har vi fyra bilar, ett team som heter Quarter Mile Racing och en trailer som vi kör runt med i Sverige till tävlingar.

Jag tävlar i juniorklas­sen mot både tjejer och killar som är mellan åtta och 18 år. Det gör också min lillebror Kevin. Alla dragracing­bilar har ett förbestämt handikapp för att en svagare motor ska kunna möta den starkaste, i en jämn match.

På tävlingsda­gen kan det kännas nervöst. Men min familj har en skämtsam jargong och håller ett lugn tillsamman­s. Mamma kanske ger mig något råd, innan hon går åt sidan. Min moster Johanna hjälper mig fram till start.

När jag har tagit på mig racingkläd­erna försvinner jag in i min egen värld. Totalt fokus är på lamporna, som säger till när jag får köra.

Banan kanske känns lite annorlunda. Lite klistrig.

Jag lutar mig bakåt och blundar innan jag tar tag i ratten och vinkas in till pre-stage. Min vänstra fot står på bromsen innan lamporna tickar ned, med 0,4 sekunders intervall.

Gult, gult, gult. Grönt.

Gasen i botten. Bilen hoppar till ordentligt och motorn vrålar. Efter några sekunder har jag nått min topphastig­het på 135 kilometer i timmen och ratten har börjat skaka. Jag kan luta mig bakåt när anspänning­en har släppt, och på bara några sekunder är vi i mål.

Jag älskar att höra och känna motorn. Jag kan längta efter att få köra, och har alltid gjort det. Men tävlingen handlar också om att träffa vänner och umgås med familjen. Nu är mitt fokus att komma bra till i SMtävlinga­rna, och mitt mål är att nästa år vinna SM i juniorklas­sen.

 ?? Berättat för: Anton Kyhlbäck | Foto: Mikael Andersson ??
Berättat för: Anton Kyhlbäck | Foto: Mikael Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden