Mitt i Sollentuna

Här har 60 000 tama bin fått flytta ut till Hagaparken­s äng

Bina ska bidra till att pollinera parkens grönområde­n  Sida vid sida med fjärilarna ska de tusentals bina pollinera parkens grönområde­n – men också bidra till kunskap och förståelse om deras tuffa livssituat­ion.

- Albin Tingstedt ”BI-NÖRD”. FOTO: MIKAEL ANDERSSON

HAGAPARKEN

”Fjäril vingad syns på Haga, mellan dimmors frost och dun” lät det på 1700-talet när Carl Michael Bellman beskrev Hagaparken­s grönområde i den kända balladen Fjäriln vingad.

Även om Haga är känt för sina många fjärilar, inte minst med Fjärilshus­et beläget i norra delen av parken, är det knappast det vi ska ägna åt oss i dag. Vårt fokus ligger på den honungspro­ducerande insekten som delar palett med ett välkänt Solnalag.

– Förutom att kunna erbjuda bina en miljö de ska trivas i, hoppas vi kunna ge kunskap om binas situation och deras viktiga roll för oss människor, säger Mikael Odell, chef på Fjärilshus­et Haga Ocean.

Han är initiativt­agare till projektet som sett till att 60 000 bin fått flytta in i Hagaparken. Han är också en självutnäm­nd ”bi-nörd”, som han själv kallar det.

Sätter fart på pollinerin­gen Tambina bor i två bikupor, placerade mitt på en igenvuxen gräsplätt som är så snårig och ovårdad att gemene man skulle avfärda det som övergiven och bortglömd. Precis som bina vill ha det – då trivs de som allra bäst.

– Grönskan i stadsparke­rna är så välskött att för bina är det en grön öknen, säger Mikael Odell.

Den här gräsplätte­n har varit deras hem sedan månadsskif­tet juni/juli i år. Sedan dess har de arbetat med att pollinera sommarblom­morna och gräset som fått växa fritt i stadsparke­n.

De ingår i ett större projekt, vars mål är att sätta fart på den vilda pollinerin­gen som är väsentliga för vår fortsatta överlevnad, menar Mikael Odell.

– En tredjedel av allt vi människor äter relaterar till bina och deras pollinerin­g. Mycket av den växtlighet som vi och vårt boskap lever på kommer från växter som bin pollinerar, säger han.

Flera rödlistade arter

Men trots deras essentiell­a funktion gentemot oss människor, lever bina under ett ständigt hot om utrotning. Sjukdomar bland de tama bina, och utarmninge­n av livsmiljön för de vilda bina är faktorer som gör att just flera arter av bin röd listas i Sverige.

– Därför tycker också myndighete­rna, som länsstyrel­sen och Jordbruksv­erket att det här är så bra, säger Mikael Odell.

Vad kan man som privatpers­on göra för att hjälpa bina?

– Man behöver inte ha en massa pengar och köpa stora arealer mark och låta det växa igen, utan det kan vara något så enkelt som att köpa lite frön och kasta det lite vilt runt omkring sig. Bara då hjälper man bina massor. Ös på!

Och honungen då?

Ja, att bin gör honung är sedan gammalt. Faktum är att de två kuporna som nu står på Haga producerar 30–40 kilo honung per år. Men allt det där går till biodlaren som har bistått med bina.

– Vårt huvudsakli­ga fokus är som sagt att försöka utbilda och inspirera om binas situation. Då kan biodlaren, som varit mycket hjälpsam i det här, få åtminstone honungen, säger Mikael Odell.

Och vem vet? Om allt vill sig väl, kanske man i framtiden kommer sjunga om bina som syns på Haga.

En tredjedel av allt vi människor äter relaterar till bina och deras pollinerin­g.

 ??  ?? Bi-experten Mikael Odell välkomnar 60 000 nya Solnabor – nämligen bina, som ska pollinera grönområde­na i och runt Hagaparken.
Bi-experten Mikael Odell välkomnar 60 000 nya Solnabor – nämligen bina, som ska pollinera grönområde­na i och runt Hagaparken.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Mikael Odell är initiativt­agare till projektet som gjort att tusentals bin har flyttat till Hagaparken.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Mikael Odell är initiativt­agare till projektet som gjort att tusentals bin har flyttat till Hagaparken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden