Mitt i Sollentuna

Från skörd till glas – så görs rött vin

Från skörd till flaska på hyllan. Hur går processen till för att göra ett vin idag? Kanske har du en ranka själv, och funderar på vad nästa steg vore för att skapa ett glas rött.

-

Några egna klasar vindruvor räcker inte långt, stora arealer krävs för att få ihop till leverans till bland annat Systembola­get.

Efter att druvorna skördats fraktas de snabbt in till vineriet så spänsten behålls. Redan före pressning är det viktigt att sortera bort omogna eller dåliga druvor. Druvorna krossas sedan innan de hamnar i jästankar. Själva jäsningen kan ske med tillsatt jäst eller den naturliga varianten som finns på druvskalen.

Vinets röda färg kommer från skalen, från pigmentet antocyanin. Fruktkötte­t är nästan färglöst. I skalen finns tanniner (garvsyra) och andra smakämnen. För att utvinna färg, smak och struktur så låter man skal och kärnor vara kvar under jäsprocess­en innan pressninge­n sker.

För de viktiga aromerna lakar man ur druvorna, den så kallade maceration­en. Röda viner har därför kraftigare, strävare smak och struktur till skillnad mot vita viner.

När även alkoholjäs­ningen är klar genomförs en malolaktis­k jäsning. Den omvandlar den lite vassa äppelsyran i vinet till mjölksyra vilket ger en rundare stil. Sedan är frågan om vinet ska ekfatslagr­as helt eller delvis – eller kanske på ståltank för att bevara fruktighet­en och inte blanda in några rostade ekfatstone­r. För enklare viner som man ändå vill ska uppfattas ekfatslagr­ade används ibland ekchips eller ekstavar i vinet för att imitera denna karaktär.

Till sist kan vinet filtreras och stabiliser­as, det finns alla varianter beroende på druva, stil och budget. Beroende på vintyp lagras röda viner i tank upp till 6 månader eller i fat från några månader upp till 24-36 månader.

Ofta låter man dessutom viner av bättre kvalitet få mogna en tid på flaska innan de anses vara färdiga för konsumente­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKÖRDETID. Röda druvor plockas och förs snabbt till vineriet.
FOTO: MOSTPHOTOS SKÖRDETID. Röda druvor plockas och förs snabbt till vineriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden