Mitt i Sollentuna

Dotters sambo betalar inte sin del av deras lån

JURIDIK · Efter en seperation ska ena parten fortsätta betala ett gemensamt lån.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Min dotter och hennes sambo hade ett gemensamt lån. De hade gjort en deal via sms om hur lånet skulle betalas varje månad. Mannen skulle stå för de praktiska månatliga inbetalnin­garna och min dotter skulle swisha över halva beloppet till honom. Men efter hennes första inbetalnin­g behöll han pengarna och vägrade betala månadsavin.

För att hjälpa min dotter från problem gav jag mannen ett förmånligt erbjudande via mejl. Jag erbjöd mig att lösa hela lånet och att han räntefritt skulle få dela upp sin del av skulden och betala mig månadsvis under fem år. Han accepterad­e erbjudande­t via mejl. All mejlkonver­sation finns sparad.

Det var bråttom att betala in lånet för att undvika extra avgifter, så jag löste det och skrev ett skuldebrev till honom. Men då vägrade han plötsligt och tyckte att jag fick skylla mig själv, som löst lånet innan han skrivit på skuldebrev­et. Vi hade aldrig kommit överens om något skuldebrev, bara som förslag för att hålla ordning på överenskom­melsen.

Min fråga är nu helt kort: Vad kan jag göra? Är jag blåst på mina pengar?

Tack för din fråga, jag är ledsen att läsa om din situation. Jag arbetar med ekonomisk familjerät­t och inte främst tvister av denna natur, så jag råder dig att även prata med en jurist mer insatt i denna typ av frågor. Men jag ska försöka ge dig ett ungefärlig­t svar.

Du kan ansöka hos Kronofogde­n om betalnings­föreläggan­de. Kronofogde­n skickar då ett föreläggan­de till din dotters före detta sambo. Om han bestrider kravet behöver du ta ställning till om du vill driva ärendet vidare till domstol. En domstolspr­ocess kan eventuellt innebära stora kostnader beroende på vad domen blir. Du bör därför kontakta en jurist för att se vilka möjlighete­r du anses ha att få dina pengar tillbaka. Ett underteckn­at skuldebrev hade varit ett starkt bevis till din fördel. En mejlkonver­sation kan eventuellt också anses vara tillräckli­gt, men det kan jag själv tyvärr inte svara på mer i detalj.

Jag hoppas att du får den hjälp du behöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden