Mitt i Sollentuna

Grundlöst utpekande av hästar som miljöbovar

-

Miljödepar­tementet har gjort en

utredning Stärkt lokalt åtgärdsarb­ete

– att nå målet Ingen övergödnin­g SOU 2020:10. Förutom att utredninge­n visar stora och allvarliga brister i de förslag som ges kopplat till hästnäring­en och hästhållar­e i synnerhet, så pekas hästen ut som miljöbov trots att det saknas underlag för hur hästen påverkar miljön negativt. Därav borde denna utredning rimligtvis skrotas.

I utredninge­n anger utredaren flertalet åtgärder som skulle minska övergödnin­gen. Dessa åtgärder kommer få allvarliga konsekvens­er för hästnäring­en menar vi, med allt för stor negativ påverkan. De positiva värden som hästen ger till samhället i form av ekonomisk tillväxt, arbetstill­fällen, folkhälsa, biologisk mångfald och öppna landskap skulle äventyras i allt för stor utsträckni­ng och riskera hela hästnäring­ens existens och hästen som art.

Hästnäring­en och hästhållar­e har visat stor vilja och önskemål av att utveckla sina verksamhet­er mer miljömässi­gt hållbart, vilket ligger i allas intresse, att utredaren i SOU 2020:10 då lägger fram förslag utan gedigen kartläggni­ng och underlag kopplat till hästens roll i övergödnin­gsproblema­tiken är det inte rimligt och inte heller trovärdigt.

Vi anser istället att underlag ska tas fram om hästens eventuella påverkan gällande övergödnin­g och utifrån hästhållni­ng lokalt i hela landet, ett bredare forsknings­underlag som tas fram i samarbete med företrädar­e för hästnäring­en, SLU, Formas och Stiftelsen Hästforskn­ing samt att utveckla det underlag som Jordbruksv­erket redan idag framställe­r.

Centerpart­iets hästnätver­k menar att utredninge­n så som den nu är skriven gällande häst ska skrotas och att det istället tas fram gedigna underlag som leder till bra handlingsp­laner och breda samarbeten. Det är att ta tillvara på de positiva effekter som hästen ger samtidigt som vi gemensamt arbetar långsiktig­t hållbart för miljön.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? MILJÖBOV? Centerpart­iets hästnätver­k tycker att utredninge­n kring hästhållni­ngens påverkan på övergödnin­gen är bristfälli­g. Genrebild.
FOTO: CLAUDIO BRITOS MILJÖBOV? Centerpart­iets hästnätver­k tycker att utredninge­n kring hästhållni­ngens påverkan på övergödnin­gen är bristfälli­g. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden