Mitt i Sollentuna

Spikeball – korsning mellan skolgård och volleyboll.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Korsa volleyboll och skolgårdss­pelet king, så får du spikeball.

Sporten är relativt ny i Sverige, men i Åkeshov har en Västerorts­liga vuxit fram, och alla är välkomna.

Det är tomt på Åkeshovs BP när Simon Stenquist, Esther Loder, Daniel Svärd och Sofia Sjöö går ut på gräsmattan. Alla fyra bor på studenthem­met Tempus intill, och har sedan i mars setts varje måndag för att spela spikeball.

Med sig har de ett nät, det ser ut som en liten studsmatta, samt några gula mjuka bollar.

– Man ska serva bollen och träffa nätet. Man behöver inte heller använda händerna utan det är okej att sparka eller använda andra delar av kroppen, berättar Simon Stenquist.

Från början var de åtta stycken, men nu har Stockholm spikeball växt till 120 spelare. Normalt brukar det vara runt 40 personer som träffas klockan 19 på gräsmattan vid Nya Elementar.

Spikeball, eller roundnet som det också kallas, spelas oftast på stranden eller på en gräsmatta. I Sverige är det en relativt ny sport, förra helgen gick den första officiella SMtävlinge­n av stapeln i Uppsala.

Vanligt i studentstä­der Simon Stenquist tycker det är kul att sporten växer. Han får medhåll av Sofia Sjöö.

– Jag såg flera som spelade på stranden när jag var på Öland i somras, det gick till och med att hyra nät där.

Det finns flera spikeballl­ag i landet, de flesta i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

– Det verkar vara många studentstä­der som plockar upp det. Men när det kommer till ett större organisera­t häng är vi de enda i Stockholm, vi har folk som kommer ända från Handen för att vara med, säger Simon Bergquist.

De fyra är överens om att det här är en sport som alla kan utöva, oavsett ålder. Gänget har även fått förfrågnin­gar från skolor om de kan komma och lära ut sporten.

– Men man får räkna med träningsvä­rk, jag var helt död i kroppen första gången jag spelade, säger Sofia Sjöö.

– Det händer att man får några skrapsår när man slänger sig också, fyller Daniel Svärd i.

Vill bilda förening

Än så länge är Stockholm Spikeball ingen förening, men planerna finns, för att på så sätt kunna hyra inomhushal­lar inför vintern. Trots att gruppen växer, välkomnar de alla som vill att komma och testa att spela med dem gratis, och inga förkunskap­er krävs.

– Man kan höra av sig till vår Instagram, annars är det bara att dyka upp. Det här är ett bra sätt att lära känna nya människor, säger Simon Bergquist.

Det här är ett bra sätt att lära känna nya människor.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? POPPIS. Spikeball blir allt mer populärt, och är enligt Västerorts­gruppen en sport som passar alla.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON POPPIS. Spikeball blir allt mer populärt, och är enligt Västerorts­gruppen en sport som passar alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden