Mitt i Sollentuna

Flygande start för Sveriges största backhoppar­klubb

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Sollentuna backhoppar­klubb grundades i januari 1970 och lockade på nolltid mängder av hoppsugna barn och ungdomar från Edsberg med omnejd.

Hela 46 deltagare ställde upp redan den 1 mars då den första klubbtävli­ngen avgjordes.

En av dem var Odd Nilsson, då tio år gammal, som än i dag är medlem i klubben.

– Vi bodde i Edsberg då och en dag gick vi på sportfälte­t och fick syn på att någon hade byggt ett litet gupp, alldeles i närheten av där konstgräsp­lanerna finns i dag, säger han.

Det var norrmannen Arne Andersen som byggde de första ”guppen”, två små hoppbackar, vid sportfälte­t. Han tog även initiativ till klubben och var ordförande i många år. När verksamhet­en drog igång var medlemsavg­iften fem kronor per år. Lite dyrt, noterades det i protokolle­t från första mötet.

– Vi fick jättemånga medlemmar. Det fanns backar överallt – i Mörby och i Enskede till exempel. Backhoppni­ng var mycket större än slalom. Sedan kom Stenmark och ändrade på det, säger Odd Nilsson.

De två backarna vid sportfälte­t byggdes för hand och det gick att hoppa tolv meter i den lilla och omkring 20 meter i den lite större.

– Det funkade bra i två år, men sedan byggdes en ny hoppbacke i Väsjöbacke­n där vi hade vår första tävling i februari 1972.

Resultatli­stan från den allra första tävlingen finns kvar och när klubben firar 50-årsjubileu­m den 10 oktober kommer Odd Nilsson att få träffa på flera av sina motståndar­e från den 1 mars 1970 .

– Jag har letat rätt på deltagarna och bjudit in dem. Många blev väldigt förvånade när jag ringde, säger Sollentuna BHK:s ordförande Pietro Nilsson Toracca.

 ?? JUNIOR. FOTO: BERTIL NILSSON/SOLLENTUNA BHK ?? För drygt 50 år sedan var Odd Nilsson tio år gammal och traskade uppför backen för ett tävlingsho­pp.
JUNIOR. FOTO: BERTIL NILSSON/SOLLENTUNA BHK För drygt 50 år sedan var Odd Nilsson tio år gammal och traskade uppför backen för ett tävlingsho­pp.
 ?? FOTO: BERTIL NILSSON/SOLLENTUNA BHK ?? PIONJÄR. En av hela 46 deltagare i premiärtäv­lingen i mars 1970.
FOTO: BERTIL NILSSON/SOLLENTUNA BHK PIONJÄR. En av hela 46 deltagare i premiärtäv­lingen i mars 1970.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden