Mitt i Sollentuna

Livescener­na rustar för konserter

KOMPROMISS. Fåtal i sittande publik i höst

- Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

Efter månader med inställda konserter och föreställn­ingar laddar nu arrangörer för att öppna sina scener igen. “Hela branschen vaknar till”, säger Samuel Laulajaine­n på Södra teatern.

När regeringen meddelade att taket på 50 personer på konserter som fixas på krogar, barer och kaféer snart lyfts var många arrangörer i Stockholm lättade.

De har hittills haft rätt att släppa in så många sittande kroggäster de klarar i sina lokaler, så länge det inte uppstår trängsel och det är smittsäkra avstånd mellan besökarna.

Men så snart en konsert, teater eller något annat kultureven­emang dragit igång har ordningsla­gens 50-personersr­egel kickat in.

Det här ändras nu och öppnar för att flera livescener kan vakna till igen i Stockholm – om än i mindre skala.

Debaser räknar med att dra igång spelningar igen i november men i stället för ett publikhav med 750 personer blir det runt 100–120 sittande gäster i deras stora lokal.

– Äntligen ändras den här galenskape­n. Det känns som att man har lyssnat. Nu ska vi få till några mindre konserter där vi kan få det att gå runt ekonomiskt, säger Annelie Telford, vd på Debaser.

Branschen vaknar till liv

Även Nalen räknar nu med att dra igång under hösten med runt 100 personer i publiken.

– Vi är i startgropa­rna. Vi är ju ett kulturhus och vi vill göra kultur här så det är klart att det här är jättevikti­gt för oss. Suget är stort från publik, artister, tekniker, personal, ja, från alla, säger Nalens vd Pernilla Abrahamsso­n.

På Södra teatern har vd:n Samuel Laulajaine­n redan blivit nedringd av arrangörer som vill komma igång.

Ett par hundra sittande gäster räknar man att få plats med. Första evenemange­t sedan i mars, som än så länge är hemligt, blir den 15 oktober.

– Det har irriterat mig att reglerna varit så orättvisa, att det varit sån kommers på andra ställen medan vi inte har fått ha samlingar med mer än 50 personer, men nu känner jag mig hoppfull, säger Samuel Laulajaine­n.

Annelie Telford, vd för Debaser, är oroad för att trängselre­striktione­rna för krogar, barer och restaurang­er som tvingar ner antalet gäster rejält ska ligga kvar ända till juli 2021, något regeringen har föreslagit.

– Det kan regeringen omöjligen veta om det är en nödvändigt åtgärd redan nu, säger hon.

Det har irriterat mig att reglerna varit så orättvisa.

 ?? FOTO: DEBASER ?? ”ÄNTLIGEN”. Annelie Telford, vd Debaser, är lättad över att det hon kallar ”galenskape­n” är över.
FOTO: DEBASER ”ÄNTLIGEN”. Annelie Telford, vd Debaser, är lättad över att det hon kallar ”galenskape­n” är över.
 ?? FOTO: JOHAN STRINDBERG ?? OMSTART. Södra teatern är en av flera scener som öppnar upp igen efter regeringen­s besked.
FOTO: JOHAN STRINDBERG OMSTART. Södra teatern är en av flera scener som öppnar upp igen efter regeringen­s besked.
 ??  ?? NEDRINGD. Samuel Laulajaine­n, vd på Södra teatern.
NEDRINGD. Samuel Laulajaine­n, vd på Södra teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden