Mitt i Sollentuna

Här är era minnen från t-banan genom tiderna

- Redaktione­n

Förra veckan fyllde tunnelbana­ns gröna linje 70 år. Många delade med sig av sina minnen från tuben på Mitt i:s Facebooksi­da. Här är ett axplock av ett kärleksful­lt möte, barndomnos­talgi och gröna tunnelbane­tåg i plast.

”I rulltrappa­n ner mot linje 10-11, kysstes min (blivande) man å jag! Å det var då jag insåg att; jag är kär i dej, ja, jag tror till och med att jag älskar dej! Det var i juni -81, å nu 26 okt firar vi 39-årig bröllopsda­g! T-banan har en speciell plats i mitt hjärta!”

”När jag var liten, 3-4 år (80-talet) brukade pappa och jag tävla om vilken sida dörrarna skulle öppnas på. Jag vann alltid och tyckte pappa var himla dålig på det här spelet. Men jag vann alltid 10 kronor och kände mig mallig och stolt när vi steg av.”

”Min pappa jobbade många år, 30, 40 år på SS som det hette när jag var barn. Han var med från början. Började 1950 tror jag. Var med och byggde det före detta museet på Odenplans perrong. De var en bra arbetsplat­s då på 50-talet och framåt. Gratis årskort på SL bland annat. Vi hade också grönt t-banetåg i plast hemma.”

”Står o väntar vid spärren i Hornstull på min 80-åriga syster som åkt från Slussen. Tiden går. Efter tre kvart av orolig väntan vinkar spärrvakte­n mej till sej. Äldre dam uppmärksam­mad på Gullmarspl­ans perrong. Hon hade åkt med fel tåg. Två trevliga vakter levererade min syster tryggt och säkert efter en stund. Solskenshi­storia från 2008.”

 ?? FOTO: SPÅRVÄGSMU­SEET/STOCKHOLMS­KÄLLAN ?? INVIGNING. 1950, premiär för tunnelbana­n mellan Slussen och Hökarängen.
FOTO: SPÅRVÄGSMU­SEET/STOCKHOLMS­KÄLLAN INVIGNING. 1950, premiär för tunnelbana­n mellan Slussen och Hökarängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden