Mitt i Sollentuna

Bekanta nunor – Lotta stickar kändisar

 Vad har Oscar Wilde, Avicii och Harry Potter gemensamt? Jo, de hänger alla i en bod i Bromma, i form av stickade vantar. PRODUKTIV. Formgivare­n Lotta Lundin skapar unika vantar på sin kolonilott

- Text: Ella Söderberg

Jag vill inte att det ska bli något krav på att jag måste producera mönster, för då blir det inte roligt längre.

För två år sedan blev Lotta Lundin utbränd från jobbet som grafisk formgivare och layoutare. Det enda hon orkade med var att sticka, något hon lärt sig av sin mamma.

– Det var kravlöst och meditativt, men jag fick ändå låta min kreativite­t flöda, berättar Lotta Lundin.

Men att sticka blommor var inget för henne, ”det är roligare med lite rock ’n roll”, som hon säger. Därför passade hon på att använda sig av sina yrkeserfar­enheter, och började sticka vantar utifrån egna mönster som hon gillar.

Det gör hon genom att hitta en bild på nätet och sedan skriva den i ett visst antal pixlar. Sedan följer hon helt enkelt mönstret och formar vanten pixel för pixel. Hennes motiv är ofta kända personer och figurers ansikten, något som kan vara en utmaning.

– Det måste vara bilder som är tagna med mycket skugga och inte så mycket detaljer, det är svårt att få in ett ansikte på 40 pixlar.

Stort intresse i USA

Lotta Lundin insåg att intresset för stickning är stort, framförall­t i USA. När huvudrolls­innehavare­n i den amerikansk­a dramaserie­n Twin Peaks, Kyle MacLachlan, instagramm­at en bild på hennes vantar som föreställd­e honom, resulterad­e det i 10 000 nya följare på hennes instagramk­onto.

– Och en morgon för några veckor sedan hade jag fått 30 beställnin­gar på Ruth Bader Ginsburg och förstod inte varför, det var ett mönster jag gjorde i våras. Sen insåg jag att hon hade gått bort, och det är ett av mitt mest sålda mönster nu.

För det är just själva mönstret hon säljer, inte vantarna i sig. Idag lever hon halvtid på sin försäljnin­g, men målet är att kunna göra det på heltid.

– Att sälja färdiga vantar är svårt att gå runt på. Jag stickar bara ett par för att ha som exempel på hur resultatet kommer se ut.

Ska ge ut en bok nästa år

Lotta Lundin bor i Blackeberg under vinterhalv­året, men de senaste tre åren har hon huserat i sin kolonilott i Stora Mossen från april till oktober. I boden ligger drivor av garner i olika färger, och på en hylla står flera pärmar fyllda med mönster.

På väggarna hänger alla hennes 134 verk. Zlatan, Voldemort och Batman samsas om utrymmet med Freddie Mercury och Metallica. Här hänger även Anders Tegnells ansikte, och på vantarnas undersida står citaten ”tvätta händerna” och ”håll avstånd”.

Även i Sverige är intresset för stickning stort. I somras anordnade hon ett stickkafé i trädgården och hängde upp alla vantar i äppelträde­n, medan folk satt och drack kaffe och stickade.

Ger ut en bok nästa år

Då och då får hon förfrågnin­gar om det går att specialbes­tälla ett mönster, men det gör hon inte. Däremot kommer hon nästa höst ge ut en bok med alla hennes mönster samlade.

– Jag vill inte att det ska bli något krav på att jag måste producera mönster, för då blir det inte roligt längre, säger Lotta Lundin.

Att sticka ett par vantar tar mellan 15 och 20 timmar för henne, och mönstret hon är mest nöjd med hittills är Sagan om ringen.

Vilket mönster har varit svårast?

– Jag har försökt göra Leonard Cohen flera gånger, men han blir så ful varje gång. Men jag vill också testa att göra kungen.

 ?? FOTO: #KNITTINGLO­TTA FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? AKTUELLA. Avicii och Anders Tegnell, båda självklara motiv.
LAGER. Grafiska formgivare­n Lotta Lundin från Blackeberg säljer mönster för vantstickn­ing. För tillfället är hon uppe i 134 olika typer av mönster, allt från hårdrocksb­and och filmfigure­r till hundar och katter. Nästa år ska hon ge ut en bok med alla mönster samlade.
FOTO: #KNITTINGLO­TTA FOTO: MIKAEL ANDERSSON AKTUELLA. Avicii och Anders Tegnell, båda självklara motiv. LAGER. Grafiska formgivare­n Lotta Lundin från Blackeberg säljer mönster för vantstickn­ing. För tillfället är hon uppe i 134 olika typer av mönster, allt från hårdrocksb­and och filmfigure­r till hundar och katter. Nästa år ska hon ge ut en bok med alla mönster samlade.
 ??  ?? FULL FART. Stranger things-mössan började hon med kvällen innan, det går alltså fort fram när Lotta Lundin väl har börjat.
FULL FART. Stranger things-mössan började hon med kvällen innan, det går alltså fort fram när Lotta Lundin väl har börjat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden