Mitt i Sollentuna

Mys in hösten med svamp och rött vin

Fyndtips: Fruktigt och gärna italienskt

-

fantastisk tid i våra skogar nu, med svamp av alla goda sorter. Vi har plockat en hel del redan och det är absolut inte över ännu. Svampsäson­gen är lång och härlig – särskilt med ett glas rött blir det en härlig kombinatio­n.

Svampens tillrednin­gssätt avgör sedan ditt vinval. Svamp har rätt krävande smak, men i många rätter ingår smör, grädde och ost som rundar av smaken och underlätta­r valet av dryck.

Välj ett fruktigt vin som inte är alltför fylligt. Norra Italien med sina eleganta viner från Langhe, Barolo och Barbaresco är oslagbara kamrater till den svenska gastronomi­n under hösten.

Barolo Biologico San Silvestro 2014 Eko, nr 72124, pris 299 kr

En Barolo för under trehundrin­gen?! Kan den vara bra? Ja faktiskt! Barolo och Barbaresco har ju blivit oerhört populära och därmed har priserna skjutit i höjden. Vinet har sin typiska kärvhet med syra och tanniner i ungdomen. Det har idag en begynnande mognad men klarar lätt tio år till i buteljen.

Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2016, nr 7306, pris 189 kr

Vinet är härligt elegant med en stram frukt med toner av körsbär, florala inslag samt cederträ. Pio Cesares klassiska viner är lätta att tycka om och vinerna passar till många olika tillfällen. Svamp och vilt är särskilt lyckade kombinatio­ner med Pio Cesares viner.

Le Orme Barbera d’Asti 2016, nr 2351, pris 129 kr

Firmans flaggskepp på Barbara sidan och som utgör den största produktion­en. Finns i över 60 länder. Snyggt och saftigt med lite bett, örter och balsamicot­oner. Bra och fin frukt som blåbär, kråkbär och körsbär.

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2018, nr 2073, pris: 79 kr

Ett ekologiskt fynd från Sydafrika med fransk stil. Fruktigt och generöst med lite kryddigare tyngd.

Perfekt till kötträtter och det är inte minst plånboksvä­nligt.

Langhe Rosso Giovanni Rosso 2018, nr 2431, pris 249 kr

Denna kvalitetsb­ox är ett fynd. Stramare typ av vin som är fantastisk­t tillsamman­s med vilt och inte minst svamp. Smaken är kryddig och nyanserad med inslag av lingon, körsbär, rosor, jordgubbar, nypon och svart te Ett nytt härligt och charmigt och elegant vin från Langhe som släpps den 1 september. Bli inte avskräckt att det är ett vin på box.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SMÖR, GRÄDDE OCH OST. Svamprätte­r är perfekt underlag för ett fruktigt rött vin.
FOTO: MOSTPHOTOS SMÖR, GRÄDDE OCH OST. Svamprätte­r är perfekt underlag för ett fruktigt rött vin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden