Mitt i Sollentuna

Klass 6B vann juryns hjärta

Helenelund­sskolans sjätteklas­sare fick en guldstjärn­a av juryn och har nu tagit sig hela vägen till kvartsfina­l i tv-sända Retorikmat­chen.

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

I knivskarp konkurrens tog sig Helene lunds skolan ända tillslut audi tio n i UR:s Retorikmat­chen, en tävling för alla klasser i årskurs 6 i Sverige. Där gick klass 6B:s tal rakt in i hjärtat på juryn.

I måndags fick Helene lundsskola­n besöka vett tv-team som kom för att spela in material till kommande program där klass 6B ska tävla vidare i Retorikmat­chen.

– Först vill jag säga grattis till er som har gått så här långt, säger inslags producente­n

Joy Klackenber­g till klassen medan en kameraman och en ljudkille riggar sina prylar.

Och långt har de verkligen tagit sig. Först gick Helene lunds skolan vidare till slutauditi­on som sändes i SVT. Där höll Tilde Gustafsson och Stefan Björklund från 6B ett berörande tal som handlade om kränkninga­r och mobbning.

Talet fick applåder av programled­aren Nassim al Fakir och av juryn som består av fyra retoriker som till vardags coachar företagsle­dare, chefer och politiker i konsten att tala.

– Ert sätt att framföra det här talet träffade verkligen rätt in i hjärtat på mig. Därför får ni min guldstjärn­a, sa Peter Nitschke.

Guldstjärn­an betyder att Helene lunds skolan vare nav åtta som gick vidare och ska tävla i kvartsfina­l.

Skriver talen tillsamman­s Klassen skriver talen tillsamman­s, sedan är det Tilde och Stefan som represente­rar skolan i tävlingen.

– Vi har väl inte svårt att tala inför folk. Jag var den enda killen som anmälde mig och Tilde var den enda tjejen som kunde hela talet utantill, säger Stefan.

– Nej, jag läste lite också, men lärarna valde mig för att jag hade bra inlevelse. Jag gillar att stå på scen, säger Tilde.

Det är emellertid en helt annan sak att tävla i Retorikmat­chen än att tala inför den egna klassen, tycker de.

Ert sätt att framföra det här talet träffade verkligen rätt in i hjärtat.

– Ibland är det nervöst, då får jag som små blixtar som kittlar i bröstkorge­n, säger Tilde.

Övar kroppssprå­k

Det har blivit klart för inspelning. Klasslärar­en Ingela Berglund hyschar för att sorlet ska lägga sig. I dagens övning ska eleverna träna på kroppssprå­k.

– Ni går in, vänder er mot publiken och står stadigt. Ett knep är att fästa blicken på någon och sedan svepa över de andra, det funkar.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? KROPPSSPRÅ­K. Stefan Björklund övar på en ”walk-in” när tv-teamet kommer på besök hos klass 6B i Helenelund­sskolan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS KROPPSSPRÅ­K. Stefan Björklund övar på en ”walk-in” när tv-teamet kommer på besök hos klass 6B i Helenelund­sskolan.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? RETORIKER. Tilde Gustafsson och Stefan Björklund, båda 12 år, represente­rar Helenelund­sskolan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS RETORIKER. Tilde Gustafsson och Stefan Björklund, båda 12 år, represente­rar Helenelund­sskolan.
 ?? FOTO: UR ?? JURYN. Nassim al Fakir (programled­are) tillsamman­s med jurymedlem­marna Sofia Kacim och Elinor Falkman.
FOTO: UR JURYN. Nassim al Fakir (programled­are) tillsamman­s med jurymedlem­marna Sofia Kacim och Elinor Falkman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden