Mitt i Sollentuna

Snart slår Makerzone upp portarna i Häggviks The Factory

Nu öppnar Makerzone i Häggviks The Factory

- ÖPPNAR SNART. Makerzone ska vara fyllt av skaparlust i samspel med teknik. IT-PEDAGOG. Maria Franzén är verksamhet­sansvarig på Makerzone, som öppnar den 20 oktober. HANTERA DRÖNARE. Det är en av många saker eleverna som besöker Makerzone kan få lära sig.

Den 20 oktober öppnar Sollentuna­s nya verksamhet Makerzone, en kreativ mötesplats för lärande inom teknik, i The Factory i Häggvik.

– Vi arbetar med teknik i samspel med till exempel slöjd, musik, film och poesi. Eleverna får samtidigt utveckla ett förhållnin­gssätt till teknik, hållbarhet och entreprenö­rskap, säger Maria Franzén, verksamhet­sansvarig och ITpedagog på Makerzone.

– Det är just där jag tror vi kommer att bidra mycket med vår skolverksa­mhet,

Till att börja med riktar sig Makerzone mot förskolans och skolans elever och pedagoger. Lektioner kan genomföras i en kreativ miljö som där man ska lära genom att utforska, ofta i grupp.

På sikt för alla

Tanken är att Makerzone ska vara fyllt av skaparlust och teknik samtidigt som undervisni­ngen, som är öppen från förskolekl­ass till gymnasiet, ska bidra till att målen i läroplanen uppnås.

På sikt är planen att Makerzone ska öppnas för alla invånare i kommunen och vara en mötesplats för workshops, fortbildni­ng, inspiratio­n och samarbeten.

Makerzone drivs av Sollentuna kommun tillsamman­s med företaget Wellstreet, i projektfor­m fram till 2022.

Både kommunala och fristående skolor och förskolor är välkomna till lokalerna. Ytan på 400 kvadratmet­er möjliggör flera projekt samtidigt och där finns ett atrium som kan användas

Vi kommer att bidra mycket med vår skolverksa­mhet.

för informella möten och utställnin­gar.

– Här finns stor möjlighet till utveckling och att prova på det material som finns på plats. Till exempel 3D-skrivare, olika robotar, VR-glasögon och en slöjdsal, säger Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande nämnden. i utbildning­s

Skapar möten

Ytterligar­e ett syfte är att stimulera nyfikenhet kring innovation och hållbar samhällsut­veckling. Möten med representa­nter från olika företag för erfarenhet­sutbyte inom entreprenö­rskap är en viktig del av Makerzone.

– Vi är stolta och glada att vi kan bidra med erfarenhet­sutbyte mellan de unga teknikföre­tagen som är kopplade till Wellstreet och Sollentuna­s barn och unga.

De kan agera mentorer och lära ut ett förhållnin­gssätt som främjar innovation och entreprenö­rskap, säger Mikael Wintzell, medgrundar­e och vd på Wellstreet.

Verksamhet­en kommer att vara corona-anpassad och följa Folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer. På grund av corona blir det inte någon formell invigning med pompa och står.

Men den 20 oktober öppnar i alla fall Makerzone på allvar, i bottenvåni­ngen i The Factory.

 ?? FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN ??
FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN
 ?? FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN ??
FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden