Mitt i Sollentuna

Oro för rasrisk vid ”Mount Väsby”

- RASRISK. Sprängsten från tunnlarna i Förbifart Stockholm breder ut sig mot Älvsundavä­gen. FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

”Mount Väsby”, den stora berghögen på gränsen mellan Sollentuna och Väsby, har brett ut sig i sidled mot Älvsundavä­gen.

Nu har skyltar med ”rasrisk” satts upp.

Det var vid årsskiftet 20162017 som den stora berghögen, i närheten av trafikplat­s Bredden, växte fram. Berget, som i folkmun snabbt fick namnet ”Mount Väsby”, utgörs av bergmassor från tunnlarna i Förbifart Stockholm-projektet.

Men vad händer egentligen med berget?

Ansvarig för projektet är NCC, i nära samarbete med Trafikverk­et.

– Det finns ingen plan att berghögen ska växa mer på höjden, utan nu arbetar vi med att krossa stenen för att återanvänd­a den i asfalt, betong och som underlags material. säger T ove Stål, presschef NCC Sverige.

Hon berättar att med nuvarande försäljnin­gstakt kommer det att ta cirka fem– sex år att bearbeta stenen i detta upplag.

– Förutsatt att vi inte får in mer berg från något annat projekt, säger Tove Stål.

Satt upp skyltar

Den del av berget som vetter mot rondellen ligger långt från intilligga­nde väg, Gamla Stockholms­vägen. Men det är den lite mer ”okända” delen av berget, vilken ligger precis intill Älvsundavä­gen, som oroar en del invånare.

– Det ser livsfarlig­t ut.

Tänk om någon sten kommer i rullning och dras ner på vägen. Och nu har de även satt upp skyltar om rasrisk. Är det här verkligen säkert? undrar Runbybon Anders Lindh.

Men enligt Tove Stål behöver man inte vara orolig.

– Vi kontroller­ar löpande området och det finns ingen risk för ras. Vi har satt upp skyltar för att informera allmänhete­n att man inte får vistas på platsen, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden